Seçer, İtfaiye ve Afet İşleri Daire Başkanlıkları Koordinasyon Toplantısı’na katıldı


 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP tarafından Adana’da düzenlenen ‘14 Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Afet İşleri Daire Başkanlıkları Koordinasyon Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda Mersin’in haritada deprem bölgesinin dışında göründüğünün, ancak depremden dolaylı etkilenen bir bölge hüviyetinde olduğunun altını çizen Seçer, “Benim kentim, 6 Şubat depremlerinde herhangi bir yıkımla karşılaşmadı, ancak 11 ilde yaşanan yıkımın ortaya çıkardığı sonucun direkt etkilediği kentlerin başında geliyor” diye belirtti.

 

Depremi yaşayan kentlerdeki nüfusun başka bölgelere göç etmesinin de bir nevi afet olduğu sözlerine ekleyen Seçer, 6 Şubat depreminden sonra Mersin’in 400 bin depremzedeyi ağırladığını ifade etti. Seçer, “5 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum, şunu gördüm; özellikle son 20 yıldır kamuda yapılan değişiklikler sonrası kurumların içinin boşaltılması neticesinde hem insan kaynağı açısından hem alet, ekipman, araç açısından en güçlü, manevra kabiliyeti en yüksek; olaylara en etkin, efektif ve zamanında müdahale eden yegane kurum belediyeler. Belediyelerin önemini depremde gördük” diye belirtti.

 

İtfaiye eri alımı konusunda yaşadıkları gecikmeleri anlatan Seçer, “Biz sadece devletin kurumlarından, bakanlıklarından adalet istiyoruz. Bir ayrıcalık istemiyoruz” dedi. Orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğundan söz eden Seçer,birçok bölgede orman yangınlarına müdahalede belediyelerin işin içerisine girmesinin engellendiğini anlattı.

 

Depremin ardından 10 Nisan 2023 tarihinde Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nı ve onun alt birimlerini kurarak, çalışmaları da süratle başlattıklarını anlatan Seçer, şu anki temel hedeflerinin, seçim manifestolarında da yer alan Afet Yönetim ve Lojistik Kampüsü kurmak olduğunu ifade etti.

 

ADANA / (FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Orman Yangınları ve Çevre Felaketleri’ konulu ‘14 Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Afet İşleri Daire Başkanlıkları Koordinasyon Toplantısı’na katıldı.

 

Yüreğir Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 14 Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili bürokratları ve partililer katıldı.

 

Başkan Seçer: “Mersin, son zamanlarda enerji koridoru haline gelen bir kent”

Toplantının orman alanlarının yoğun olduğu Akdeniz sahil kentlerini kapsayan bir bölgede olmasının son derece isabetli olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, bölgedeki kentlerin sel, tsunami, taşkın gibi birçok felaketle de karşı karşıya kalabilecek bir hinterlant olduğunu kaydetti. Başkan Seçer, Mersin başta olmak üzere Akdeniz sahil kentlerinin birçok sektörü bir arada barındırdığını belirtirken, Mersin’de faaliyet gösteren bazı sektörlerin tehlike arz ettiğini de örneklerle aktardı. Seçer, “Mersin’in şöyle bir özelliği var: Türkiye’de sanki turizm ve ticaret kenti gibi görünse de son zamanlarda bir enerji koridoru haline gelen bir kent. Orada bulunan akaryakıt tankları oldum olası kentimiz için çok büyük bir tehlike arz ediyor.  Biliyorsunuz birçok firmaya ait akaryakıt dolum tesisleri Mersin sınırları içerisinde. Yine devam eden nükleer enerji santrali; bu da önümüzdeki süreçte nükleer sızıntılarla beraber büyük çevre felaketlerinin yaşanabileceği tehlikesini gözümüzün önüne getiriyor. Mersin haritada deprem bölgesinin dışında görünüyor ama depremden dolaylı etkilenen bir bölge hüviyetinde. Örneğin benim kentim, 6 Şubat depremlerinde herhangi bir yıkımla karşılaşmadı. Ancak 11 ilde yaşanan yıkımın ortaya çıkardığı sonucun direkt etkilediği kentlerin başında geliyor” dedi.

 

“Manevra kabiliyeti en yüksek kurumun belediyeler olduğu depremde görüldü”

Depremi yaşayan kentlerdeki nüfusun başka bölgelere göç etmesinin de bir nevi afet olduğu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, 6 Şubat depreminden sonra Mersin’in 400 bin depremzedeyi ağırladığını ifade etti. Başkan Seçer, “Tüm bunlar bize; afetin şekli, şemali, şiddeti ne olursa olsun bu konuda hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor. Biz devletin bir kurumuyuz ama bir başımıza bütün bu felaketlerle uğraşacak kabiliyete sahip değiliz. Aslında görev, yetki ve sorumluluklarımız da buna kifayet etmiyor. Beş yıldır belediye başkanlığı yapıyorum, şunu gördüm; özellikle son yirmi yıldır kamuda yapılan değişiklikler sonrası kurumların içinin boşaltılması neticesinde hem insan kaynağı açısından hem alet ekipman araç açısından en güçlü, manevra kabiliyeti en yüksek; olaylara en etkin, efektif ve zamanında müdahale eden yegane kurum belediyeler. Bunu, belediyelerin önemini depremde gördük” diye belirtti.

 

Deprem bölgesinde farklı partilere mensup belediyelerin de çalışmalar yaptığını ancak CHP’li belediyelerin herhangi bir yerden talimat beklemeden kendi inisiyatifi ile önemli çalışmalar yaptığını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “AK Partili, MHP’li belediyeler de oradaydı ama Cumhuriyet Halk Partili belediyelerolarak kendi inisiyatifimizle bir yerden emir, talimat beklemeden anında bölgeye intikal ederek imkanlarımızı seferber ettik. Aramızdaki fark o; anlayış farkı, yönetim farkı, görüş farkı” ifadelerine yer verdi.

 

“Yeni seçilen CHP’li belediye başkanlarının bu toplantıları önemsemesini tavsiye ederim”

Başkan Seçer, özellikle yeni seçilen CHP’li belediye başkanlarına bu toplantıları önemsemelerini tavsiye ederek, “Mutlaka bir işi en iyi yapan belediyeden bu desteği alsınlar. Sadece bu toplantıları beklemelerine de gerek yok. Biz bütün belediyelerle iş birliğine açık olduğumuzu buradan ilan etmek istiyoruz. Biz her şeyin en kalitelisini, en güzelini, en etkilisini, en sonuç alınabilenini yapmaya gayret ettiğimiz için bu talebimiz de son derece normal ve değerlidir diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

Seçer, itfaiye erlerinin memur olmaları sağlanmalı

İtfaiye teşkilatında personel sorunu yaşadıklarından söz ederek, mevzuattan kaynaklı olarak belediyelerin itfaiye teşkilatlarında çalışan personelin statüsünün yasal olarak o personeli çalıştırmalarına imkan vermediğinden söz eden Seçer, yangılara müdahale edecek itfaiye erlerinin memur olmalarının sağlanması gerektiğini ifade etti.

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder