MERSİN’İN DENİZ CANLILARI VE EKOSİSTEMİ BÜYÜKŞEHİR’LE KORUNUYOR


 MERSİN-HABER-Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Mersin denizini korumak adına havadan drone ile denizden de teknelerle kirlilik denetimi yapıyor. Deniz canlıları ve ekosistemin korunması için kirliliği oluşmadan engellemeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılından bu yana 1031 kez denetim gerçekleştirdi. Bu denetimlerde yaklaşık 12 bin gemiyi denetleyen ekipler, kirliliğe sebebiyet veren 58 gemiye cezai işlem uyguladı.


Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, Mersin denizinde gemi kaynaklı yaşanabilecek kirliliğin önüne geçmek adına hem havadan hem deniz üzerinden denetimlerini sıkı bir şekilde sürdürüyor. Drone ile havadan, denetim tekneleri ile de denizden geniş bir alanın kontrolünü sağlayan ekipler, gemi kaynaklı deniz kirliliğinin izlenmesi, kontrol, tespit ve takibini yapıyor. Kirliliğe sebebiyet veren gemi tespit edilirse cezai işlem uygulanıyor.
Sıkı denetimler sayesinde kirlilik oluşmadan engelleniyor
Her yıl binlerce geminin uğradığı Mersin’de, deniz canlılarına ve ekosisteme zarar verecek türde atık su ve sintine bırakılmaması için yoğun bir şekilde denetimleri sürdüren Denizcilik Hizmetleri Şubesi ekipleri, kirliliğin azalmasını sağladı. Uygulanan caydırıcı cezalar, kirliliğin oluşmadan önlenmesini sağlıyor.
3 deniz denetim teknesi, bir adet deniz süpürgesi, bir adet fiber tekne ve gece görüşü de olan drone ile faaliyetlerini sürdüren ekipler, 2019 yılından bu yana 1031 denetim gerçekleştirdi. Bu denetimlerde yaklaşık 12 bin gemi denetlendi ve denizi kirlettiği tespit edilen 58 gemiye idari yaptırım cezası uyguladı. Denetimlerin yanı sıra, bünyesinde bulunan temizlik teknesi ve deniz süpürgesiyle kara kaynaklı ve balıkçı teknelerinin oluşturduğu atıkları da toplayan ekipler, tam zamanlı temizlik çalışması yapıyor.
“Yasadışı illegal deşarjları kontrol ediyoruz”
Denizcilik Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nde Kaptan ve Deniz Kirliliği Denetçisi olarak görev yapan Pelin Teymur, deniz denetim yetkisi verilen iki büyükşehirden birinin de Mersin Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirtti. Çevre Kanunu’na göre denetim yaptıklarını söyleyen Teymur, “2872 sayılı Çevre Kanunu’na ithafen deniz yargılama yetki alanında yasadışı illegal deşarjları kontrol ediyoruz” dedi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder