Büyükşehir’in Marangoz Atölyesinde 4 Yılda 13 Bin Ürün Üretildi

Büyükşehir’in Marangoz Atölyesinde 4 Yılda 13 Bin Ürün Üretildi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi bünyesinde bulunan Marangoz Atölyesi ile Kaynak Atölyesi, usta personeli ile binlerce kent mobilyas
ı üreterek sorumluluk alanlarında kullanıma sundu. Kent mobilyalarını kendi atölyelerinde üreterek geri dönüşüme katkı sunan Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda tasarruf da sağlıyor.

Marangoz ve Kaynak Atölyesi’nde çalışan oplam 9 usta kaliteli ve düşük bütçeli kent mobilyaları üretiyor. Bank, kamelya, ahşap satış arabası, piknik masası, ahşap büfe, özel günler için figür, saksı, salıncak, fidan için herek gibi ürünler üreten ustalar işe tomrukları keresteye dönüştürmekle başlıyor. Yapılacak ürünün türüne göre keresteyi boyutlandıran ve ürünü hazırlayan marangozhane ustalarından sonra devreye Kaynak Atölyesi ustaları giriyor. Yine Kaynak Atölyesi’nde ürüne uygun üretilen metal konstrüksiyonların montaj işlemi yapıldıktan sonra ürün tamamlanmış oluyor. İhtiyaç ve talep odaklı ürünler üreten ustalar, ortaya birbirinden kalite ürünler çıkarıyor.

Farklı tür ve boyutlarda üretilen ürünler Mersin’in dört bir yanında Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında bulunan park, bahçe, meydan gibi alanlara yerleştirilerek vatandaşların hizmetine sunuluyor. Büyükşehir Belediyesi ayrıca farklı kamu kurum ve kuruluşlarından gelen talepleri de değerlendiriyor. Özellikle okullardan gelen bank ve kamelya taleplerini de karşılayan ekipler, kentin her noktasına dokunuyor. Bu işlemlerin dışında ekipler, kent genelindeki mobilyaların bakım ve onarımını da düzenli aralıklarla yapıyor.

4 yılda toplam 13 bin ürün üretildi

Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nda Ziraat Teknikleri olarak görev yapan Ali Karakış, marangozhanede 4 yılda yapılan üretim rakamlarını paylaşarak, “2019 yılından itibaren vatandaşlarımıza etkili ve verimli hizmet verebilmek adına üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 4 yıllık süre içerisinde 2 bin 768 adet bank, 173 adet kamelya, 812 adet saksı, 185 adet piknik masası, özel günlerde kavşaklarda kullanılmak üzre1085 adet ahşap figürler, kadın üreticiler için 7 adet araba, bunun dışında 10 adet büfe üretimi, 6 bin 621 adet herek üretimigerçekleştirdik. Bunun dışında da 15 adet salıncak üretimi gerçekleştirdik. Ayrıca daire başkanlığımız tarafından tasarlanmış olan 675 adet bankın ve 650 adet çöp kovasının da sorumluluk alanlarımızdaki parklara montajı yapıldı” dedi.

“Bakım-onarım faaliyetlerimiz sürüyor”

Sorumluluk alanları dışındaki park ve bahçelerin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarından gelen talepleri de değerlendirdiklerini belirten Karakış, “Üretim hedeflerimizi belirlerken kurum ve kuruluşların ile vatandaşlarımızdan gelen talepleri değerlendiriyoruz. Talepleri, bütçe imkanını ve kaynak kullanımı göz önünde bulundurarak gerçek anlamda ihtiyaç tespiti yapıldıktan sonra üretim aşamasını atölyemizde gerçekleştiriyoruz. Üretim çalışmalarımızın dışarısında bakım, onarım gibi faaliyetlerimiz de oluyor. Zamanla yıpranan, kırılan ya da başkaları tarafından zarara uğrayan mobilyalarımızın bakım ve onarımını yapıyoruz. Daire Başkanlığımız olarak önümüzdeki yıllarda da hem üretim hem bakım-onarım işlemlerimiz devam edecek” diye konuştu.

“Güzel bir çalışma oluyor. İyi şeyler çıkıyor”

Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Marangoz Atölyesi’nden sorumlu Murat Yıldırım Büyükşehir Belediyesi Park bahçeleri, üretim yelpazelerinin geniş olduğunu belirterek, “Aslında saymakla bitmez. Yelpazemiz geniş. Bank, piknik masası, kamelya, ahşap pergole, ahşap saksılar, çitler üretiyoruz. Özellikle bazı özel günlerde yaptığımız figürlerimiz var; yılbaşı ile alakalı, kadınlar günü ile alakalı, 23 Nisan’la alakalı. Tabi belediyemiz bugünleri de unutmuyor. Bugünler için de özel çalışmamız olabiliyor. Kaynak atölyemiz var. Orası ile koordineli çalışıyoruz. Yaptığımız bankın, kamelyanın profil kısmını hallediyorlar, biz de ahşap kısmını, montajını hazırlıyoruz. Bir bütün olarak çalışıyoruz. Marangozhanede 5, kaynak atölyesinde 4 tane ustamızla beraber çalışıyoruz. Hepsi canı gönülden severek, isteyerek çalışıyorlar. Güzel bir çalışma oluyor. İyi şeyler çıkıyor” dedi.

“Halkın ortak kullandığı birçok noktada Büyükşehir olarak eserlerimizi görebilirsiniz”

Yaptıkları ürünleri kent genelinde gördüklerinde mutlu olduklarını kaydeden Yıldırım, “Bana ve yakınlarıma ‘Burayı siz mi yaptınız? Bunları siz mi koydunuz? diye soruyorlar. Çünkü gerçekten Mersin’i gezerken görüyoruz, Büyükşehirin emeği çok fazla var. Bizim yaptığımız üretimler var. Her gittiğimiz yerde banktı, kamelyaydı, piknik masasıydı; görüyoruz. Bir de bunu sadece park olarak düşünmeyin. Okullarda, sağlık ocaklarında, sosyal tesislerde, halkın ortak kullanabileceği birçok noktada bizim Büyükşehir olarak eserlerimizi görebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder