Tarsus Halkevi 85 yaşında

Tarsus Halkevi 85 yaşında
Tarsuslu gazeteci-yazar ve Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın “1930’lardan 1980’lere Tarsus Halkevi” adlı kitabı yayınlandı.

Tarsus kent tarihi ve kültürü ile felsefe üzerine çalışmaları bulunan Uğur Pişmanlık’ın Tarsus Halkevi kitabı Halkevlerinin kuruluşunun 90. yılı, Tarsus Halkevi’nin ise 85. kuruluş yıldönümü vesilesiyle yayınlandı.

Edinilen bilgiye göre kitap 1937 yılında kurulan Tarsus Halkevi’nin, kuruluş sürecinden başlayarak kapandığı 12 Eylül 1980’e kadar yaptığı faaliyetleri ve kentin kültür yaşamına katkılarını anlatmaktadır.

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Aratos Yayınları’ndan çıkan Tarsus Halkevi kitabına dair kentin kültür yaşamında önemli bir yer tutmuş Halkevi gibi kurumların tarihi ile yaptıklarının önemli olduğunu ve bunları gelecek için belgelemek gerektiğini vurgulayarak, Çok uzun zamandır, neredeyse Aratos dergisinin yayına başladığı 2004-2006 yıllarından bu yana Tarsus Halkevi’nin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında belge, bilgi ve görsel doküman toplamaya başladım. Ve bunları Aratos Dergisinin Kasım-Aralık 2021, 108 sayında “1930’lardan 1980’li Yıllara Tarsus Halkevi” adıyla yayınladım. Makalenin sonuna şöyle bir not düşmüştüm, “Bu yazı, Tarsus Halkevi’ne dair yeni belge ve bilgilere ulaştıkça güncellenecektir”.

Bu makalenin yayınından sonra Tarsus Halkevi’ne dair yazılı ve görsel pek çok materyale ulaşınca artık bir kitapçığa dönüşebileceğini düşünerek çalışmaya devam ettim. Sonuçta en azından ulaştığım tüm yeni veriler bir kitaba dönüştü” dedi.

Pişmanlık, halkevlerinin cumhuriyetin kuruluş sürecinin aydınlanma kurumlarından biri olduğunu ifade ederek, Tarsus Halkevi’nin açılışı 1936 yılında gündeme gelmiş ancak 1937 yılında açılabilmiştir.

Tarsus Halkevi’nin 1970’li yıllarına dair bilgi eksiktir. Halkevi’nin düzgün bir kayıt sistemi ve arşiv çalışması var mıydı? Bunu bilmiyoruz, ancak bütün olarak bakıldığında elimizde çok parçalı bir dokümanlar var.

Tarsus Halkevi 80 darbesi sonrasında bir iki kez açıldı ve yeniden kapatıldı. Bu dönem ve sonrası ise ancak ileride yazılabilir.

2022, Halkevi’nin 90. Yılı. Tarsus Halkevi ise 85 yaşında.

“1930’lardan 1980’lere Tarsus Halkevi ” adlı bu çalışmayı Tarsus’un kültür yaşamına ve aydınlanmasına katkılarından dolayı burada yetişmiş Tarsuslu tiyatro oyun yazarı sanatçı Haşmet Zeybek ve tiyatro sanatçısı Erdal Gülver’in anılarına adıyorum, sevgi ve saygıyla anıyorum” diye konuştu.

0 Yorumlar

Yorum Gönder