ÜZÜMCÜYLE DALGA GEÇMEYİN!


ÜZÜMCÜYLE DALGA GEÇMEYİN!

Ülkemizde fiyatı artmayan ürün veya hizmet kalmadı. İnsanların geliri eskisi gibi değil. Ama ortada büyük bir fiyat dengesizliği var.

Doğruya Doğru!

Bundan bir yıl önceki asgari ücret hiç artmamış olsa, piyasadaki akaryakıt fiyatından ekmek fiyatına kadar hiçbir ürün ve hizmetinde fiyatı artmamış olsa daha iyi idi. Bugünlerde asgari ücret iyileştirilip her ne kadar 5 bin 500 TL seviyesine getirilmiş olsa da alım gücü düştü.

Çiftçi mazot, gübre alamaz oldu. Ürettiği ürünün tohumunu bile alamazken maliyeti arttı, ama birçok ürünün taban fiyatı üretimin giderini karşılayamaz hale geldi. Böyle olunca çiftçilerde üretimden yana geri durma noktasına geçildi.

Ayçiçek, buğday,  pamuk, çay, üzüm taban fiyatları derken üretici verilen fiyatlardan memnun değil.

Malum yöremiz  verimli topraklara sahip, büyük ölçüde Tarsus'ta üzümcülük yapılıyor. Yani bağcı, üzüm yetiştiriyor, ama satacağı fiyat üzümcüyü kurtarmıyor. Hele birde doğal afetlere uğramışsanız, sel gibi dolu gibi.. O zaman ürününün bağda, bahçede doludan nasibini almışsa, o ürünler sofralık olmaktan çıkıyor. mesela üzümde satılmayan yada dolu vurmuş ürünler sumalık olarak fabrikalara satılıyor. Şıra, sirke şarap gibi ürünlerin yapımında değerlendiriliyor.

Yöremizde bugünlerde üzüm hasatı başladı. sumalık üzümü alacak tek fabrika Tarsus-Mersin Organize Sanayi Bölgesinde. Burada devlet tarafından yaptırılan bir fabrika var. Eski Bakanlardan Anamurlu Rüştü Kazım Yücelen döneminde yaptırılan bu Suma fabrikası, birkaç yıl devlet elinde kaldıktan sonar özelleştirilmişti. Tabu özelleştirilme olunca ve rakip de olmayınca fabrika ürünü istediği fiyata alıyor.

Dün açıklanan rakama göre, sumalık üzümün kilo fiyatı 2 lira 25 kuruş olarak açıklanmış. Bir bardak çay fiyatı bile 3.5 TL ile 5 TL arasında. Ama bir kg. üzüm için 2.25 TL verilecek!

Bu rakam bile çiftçi ile, üzüm üreticisi ile alay etmek demektir. Bu hususta siyasilerin devreye girmesi, Çiftçi ve tarımsal kuruluş başkanlarının bir araya gelerek çiftçinin üzümcünün sorunlarını Ankara'daki ilgililere iletip çözüm yolu bulması gereklidir.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı  da ilk tepkiyi verenlerden. Avcı ''Üzüm alım fiyatı çok düşük'. Üretimdeki girdi fiyatlarının %200 arttığı bir dönemde bu fiyatı çiftçilerimize layık görmek en hafif deyimle lakaytlıktır'' diyerek verilen düşük üzüm fiyatının düzeltilmesini istemiştir.

Bu konuda gerekli düzeltme yapılmazsa, bu üzüm üreticisinin sonu olacaktır. 

Doğruya doğru söylemek gerekirse... Bunun da vebalini kimse taşımak istemez sanırım.

0 Yorumlar

Yorum Gönder