TARSUS’TA ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR SONUCUNDA YENİ YERLEŞİMLER TESPİT EDİLDİ

 


Tarsus’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğinde yürütülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları sonucunda çok sayıda yeni kırsal yerleşim yerleri tespit edildiği belirtildi. Hatta araştırma kapsamında bulunan en eski heykeltıraşlık eseri de Tarsus Müzesi’ne kazandırıldı.

Son 6 yıldır Antik Kent Tarsus’un tarihini araştırmak ve bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmak amacıyla Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan’ın başkanlığında yürütülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar dikkat çekmeye devam ediyor. 2022 yılı çalışmaları da önemli sonuçları ortaya koydu. Doç. Dr. Kaplan’ın verdiği bilgiye göre, 2022 yılı arazi çalışmaları kapsamında çok sayıda yeni kırsal yerleşim tespit edildi. Bunun yanı sıra Tarsus ve Ulukışla arasındaki göçer yolları takip edilerek antik rotalar hakkında yeni bilgiler edinildi.

Eser Tarsus Müzesi’nde sergileniyor

Tarsus’un kültür varlıklarının ortaya çıkartılması hedeflenen çalışmalar kapsamında “Tarsus Araştırmaları” başlıklı bir dizin yayın hayatına başlarken, iki sayı da yayınlandı. Ayrıca Tarsus’ta yeni hizmete giren Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Tarsus’un en eski heykeltıraşlık eseri de Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları kapsamında bulunarak Tarsus Müzesi’ne kazandırıldı.

Kaplan: ‘’Her defasında heyecanlanıyoruz’’

 ‘’Tarsus bizim için çok özel ve önemli bir coğrafya. Zenginliklerle dolu. Her defasında heyecan duyuyoruz.’’diyen Doç. Dr. Deniz Kaplan, Tarsus’un tarihi ve kültürel dokusunun dağlık coğrafyasında da dikkat çekici olduğunu belirterek, ‘’Kentin bilinmeyen zenginliklerinin ortaya çıkacak olması yeni kültürel değerlerin kazandırılması anlamında çok önemli ve heyecan verici. Araştırmalarımız ile tarihe ve kültüre ışık tutmaya devam edeceğiz.’’dedi.

Togo: ‘’Tarih ve kültürel değerlerimiz önemli’’

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fuat Togo da sanayi ve ticaretin yanı sıra kentin tarihi ve kültürel değerlerini de önemsediklerine dikkat çekerek, ‘’Öncelikle bu projenin içinde yer aldığımız için mutluyuz. Bizim kentin tarihine ışık tutmak, bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmak ve turizmine katkı koymak gibi bir hedefimiz de var. Katkılarından dolayı üniversitemize, değerli hocalarımıza teşekkür ederiz. ’’diye konuştu. 

0 Yorumlar

Yorum Gönder