ZİRAAT MÜHENDİSİ NAZMİYE KAYDET ŞEN: “ZEYTİN AĞAÇLARINI SAKIN KESMEYİN”


 

Tarsuslu Ziraat Mühendislerinden Nazmiye Kaydet Şen, Aynurca’nın canlı yayın konuğu oldu. Nazmiye Kaydet Şen “Zeytincilik bizim bölgenin en önemli ürünü ve gelir kaynağı. Zeytinlerimiz çok değerli sakın kesmeyin” dedi.

Nazmiye Kaydet Şen,    MEDYAD Basın Merkezinde yaptığı söyleşide, Ziraat Mühendisliğinden, Zeytinciliğe, Kadın girişimci olmasından, zirai gübreleme ve ilaçlamaya kadar bir çok konuda soruları cevaplandırdı.

Nazmiye Kaydet Şen şunları söyledi:

“Tarsus ve yöresinde Zeytincilik geçim kaynağı ve çok önemli bir ürün. Benimde zeytin bahçelerim var. Bölgemizde en yaşlı Zeytin ağacı Büyükkösebalcı köyünde olduğunu düşünüyorum.

Zeytini olan sahip çıksın ve sakın kesmesin, kestirmesin.

Zeytin toplarken çırpma iyi değil. Çünkü çırpma ile dallara ve ağaca zarar veriliyor. Elle toplama daha iyi. Tarsus’a özgü Sarıulak zeytinidir. Bu ürünü dünyaya iyi tanıtalım. Çünkü çok değerli. 2000 yılından sonra zeytinciliğin önemi  daha da arttı. Çünkü zeytin ve zeytinyağı insanlar için daha sağlıklı. Tarsus Sarıulak zeytinini bilenler bilir. Tarsus’a bazen dışarıdan zeytin getiriliyor ve Tarsus zeytini diye satılıyor. Bilmeyenler bu zeytini aldığında beğenmezse, Tarsus zeytinini kötülüyor. Oysa Tarsus Sarıulak zeytini değerli ve lezzetlidir. Bu ürüne ve coğrafi işaretine sahip çıkalım. Benim kadın girişimcilik ve zeytincilik üzerine çalışmalarım var.

Tarımda zirai ilaçlama ayrı, gübreleme ayrı yapılırsa daha iyi olur. Ancak birçok kişi zaman kaybını  ve gider farkını önlemek için bunun ikisini bir arada yapıyor. Maliyetin düşürülmesi için böyle bir yol izleniyor.”


 

0 Yorumlar

Yorum Gönder