ARATOS DERGİSİ İZMİR’DE KLAROS FELSEFE FESTİVALİ’NDE



 
Felsefenin toplumsallaşması yönündeki çabaları ile bilinen gazeteci Uğur Pişmanlık ve Aratos Felsefe Dergisinin çabaları Tarsus dışında da sürüyor.

Aratos dergisi bünyesinde, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde kurduğu biri de 28. olarak İzmir'in Menderes ilçesinde Klaros Felsefe Akademisi adıyla kurulmuştu. Kısa sürede kurumsallaşarak Klaros Felsefe Derneği olan akademi ile Menderes Belediyesi ortaklaşa “Klaros Kehanet ve Felsefe Festivali” düzenliyorlar.

Bu yıl ilki 16-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Klaros Kehanet ve Felsefe Festivali” oldukça zengin bir programa sahip. Gençlik kampıyla birlikte yapılacak olan festivalin düzenleme kurulunda Tarsus’ta yayınlanan Aratos Felsefe Dergisi de yer alıyor.

Edinilen bilgiye göre, Aratos Felsefe Dergisinin öncülüğünde Prof. Kamuran Elbeyoğlu ve Dr. Osman Sirkeci hocaların girişimiyle kurulan Klaros Felsefe Akademisi ve derneğinin Menderes Belediyesi’yle birlikte gerçekleştirdikleri Klaros Felsefe ve Kehanet Festivalinde Aratos dergisi katılıyor. Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, bu festivale konuşmacı olarak katılıyor ve festival boyunca senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığım üç belgesel filmin gösterimini yapacak.

Yapılan açıklamada, Uğur Pişmanlık’ın “Klaros Kehanet ve Felsefe Festivali”nde “Aratos Felsefe Okulları ve Toplum İçin Felsefe” başlıklı bir konuşma yapacağı belirtilirken, “Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras”, “Kölelikten Filozofluğa Epiktetos” ve “Sokak Şarkıcıları ve Müzisyenleri” belgesel filmlerinin gösterimini gerçekleştireceği ifade edildi.

Geçtiğimiz haftalarda Aratos dergisi, Tarsus Belediyesi ve Tarsus Kent Konseyi olarak ortaklaşa Stoa Felsefe Festivali gerçekleştirilmesini sağlayan v felsefe yönündeki çabalarıyla bilinen Uğur Pişmanlık, ayrıca İzmir’in Menderes İlçesindeki “Klaros Kehanet ve Felsefe Festivali”de yazdığı Tarsus kitapları, felsefe kitaplarıyla Tarsus’u tanıtacak.

Uğur Pişmanlık konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Anadolu’da Ege ve Akdeniz’in felsefenin boy attığı ve filozofların yetiştiği coğrafyalar olduğunu vurgulayarak, “Felsefe, Miletoslu Thales’le başlar. Akdeniz ve Ege’nin Efes, Bergama, Miletos, Antakya ve Tarsus gibi antik kentlerinde çok sayıda filozofun yetiştiğine tanık oluruz.

Tarsus’ta bu yıl 2. kez Stoa Felsefe Festivali’nin hemen ardından Ege’de Aratos bünyesinde değerli hocalarımızın kurduğu felsefe okulunun girişimiyle bizimde içinde yer aldığımız “Klaros Felsefe Festivali”nde yer almaktan dolayı mutluyuz.

Felsefenin son yıllarda ülkemizde daha görünür hale gelmesinde böyle önemli felsefi organizasyonların payı büyüktür. Bu da felsefe adına ve felsefenin toplumsallaşması adına çok değerlidir.” diye konuştu.

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder