TARSUS’TA ‘’GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM NEDİR?" KONULU KONFERANS YAPILDI

 


Tarsus Kent Konseyi’nin Tarsus Belediyesi desteği ile düzenlediği, Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen'in konuşmacı olarak katıldığı “Muhalif Partilerin Önerdiği Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Nedir?” konulu konferans yapıldı.

       Konferansa, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ali Dinsever, Belediye Meclis Üyesi Mert Keleşoğlu, bu oluşuma destek veren 6 siyasi partinin ilçe başkan ve yöneticileri, sendika temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dernek yöneticileri ve konuya ilgi duyan çok sayıda vatandaş katıldı.

      Konferans Tarsus Kent Konseyi Başkanı Reşit Tok’un açılış konuşması ile başladı. Tok Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hakkında kısa bir konuşma yaptıktan sonra kürsüye Belediye Başkan Yardımcısı Ali Dinsever’i davet etti. Dinsever,  ülke yönetimi konusunda 6 siyasi partinin bir araya gelip bir amaç için çalışmasının ülkemiz için hayırlı olmasını diledi ve çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

 

Daha sonra Başkan Tok, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda mutabakat sağlayan 6 Muhalefet Partisinden bu konferansa katılan 5’inin temsilcilerini tek tek kürsüye davet ederek söz verdi. Demokrat Parti İlçe Başkan Yardımcısı Yılmaz Ölmez, Gelecek Partisi Tarsus İlçe Başkan Yardımcısı Ramazan Tuncer, Deva Partisi Tarsus İlçe Başkanı Ferhat Gündeş, İyi Parti Tarsus İlçe Başkan Yardımcısı Ali Akın, CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal sırayla konuşmalarını yaptılar. Söz alan ilçe başkanları günümüzde uygulanan ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bu sistemden kurtulmak ve halkın daha özgür ve demokratik şartlarda yaşamasına olanak sağlayacak bir yönetim şekline geçmek amacıyla bir araya geldiklerini ve bunu başaracaklarını söylediler. 

  

 

 Konferansa konuşmacı olarak katılan Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişin amacını ve sürecini anlattı.  Antmen; Türk Siyasi tarihinde böyle bir çalışmanın olmadığını ve yepyeni bir sistem olacağını belirtti. Türkiye’de tek adam rejiminin temellerinin 2010 yılında atıldığını ve Anayasa değişikliği ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının değiştiğini, yasama, yürütme ve yargının tek adamın elinde olduğunu belirtti.

 

Bu bağlamda Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin temel amacının demokratik, laik hukuk devleti idealinde; güçlü, özgürlükçü, adil, şeffaf bir hükümet kurmak olduğunu ve bir araya gelen 6 partinin demokratik açıdan bir hukuk devletini tekrar inşa etmek istediklerini söyledi.

 

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin Temel Esaslarının; Hükümet harcamalarının denetlenmesi için Kesin Hesap Komisyonu’nun kurulması, Meclisin güçlendirilmesi ve hükümeti denetlemesi, Cumhurbaşkanın tarafsız olması, Cumhurbaşkanının bir kez seçilmesi ve bir daha siyasi hayatının olmaması, Türkiye’de hukukun güçlendirilmesi ve bu sistem ile kayyum atanmasının önünün kesilmesi, Basın Özgürlüğü, Sivil Topluma eşit ve şeffaf bir yapı getirilmesi, Kamu Yönetiminde Kadın siyasetçi sayısının arttırılması, İklim Krizi konusunda ciddi çalışmalar yapılması, İşe alma konusunda mülakat sisteminin kaldırılması, Yolsuzlukla Mücadele, Yerel Yönetimlerin yetki  ve sorumluluklarının arttırılması, Akademik Özgürlük ve Üniversiteler gibi konularda yeni düzenlemelerin yapılması olduğunu belirtti. Son olarak bu sistemin temel amacının; eskiye dönüş değil yeni bir yönetim anlayışı ile yeni yüzyıla, laik, sosyal hukuk devleti olacak, 84 milyonun huzurlu ve eşit bir şekilde yaşayacağı bir Türkiye inşa etmek  ve bütün siyasi partilerin bu amaç uğrunda bir araya gelmesi olarak özetledi.

       Programın son bölümü, konuklardan gelen; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin Hangi Kısmı Güçlendirilmiş?, Parlamenter Kısmı mı? Sistem Kısmımı? , Neden İstanbul Sözleşmesi bu mutabakatta yer almadı?, Sulh Ceza Hakimliği’nin devam etmesi konusundaki düşünceleriniz?, Seçim Barajı konusu, Tarihsel olarak bir yol haritası belirlendi mi? Bu Mutabakat Metnine ekleme, çıkarma olacak mı? Bu konuda ne öngörülüyor? gibi sorular ile, Güçlü Parlamenter Sistem için seçim kanununun önemi, Tek Adam Rejimine nasıl gelindiği, bu mutabakatta işçi, emekçi haklarının gözetilmesi gerektiği gibi konularda  konukların ifade ettiği görüş ve düşünceler belirtildi. Av.Alpay Antmen sorulan tüm soruları yanıtlayarak, ifade edilen görüş ve düşünceleri de kendi bakış açısından değerlendirerek konferansını tamamladı.

Mersin Milletvekili Sayın Alpay Antmen Tarsus Kent Konseyi’nin düzenlemiş olduğu bu konferansın bu konuda Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Kent Konseyi Başkanı Reşit Tok ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Dinsever de katılımı ve verdiği bilgiler için çiçek ve Tarsus’u simgeleyen hediye takdimiyle Sayın Antmen’e teşekkür ettiler.

 

            

0 Yorumlar

Yorum Gönder