BÜYÜKŞEHİR BAŞKAN VEKİLİ GÜLCAN KIŞ: “MİLLİ MARŞIMIZ KURTULUŞ SAVAŞIMIZIN ESERİDİR”


 BAŞKAN VEKİLİ GÜLCAN KIŞ, İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA TÖRENİNE KATILDI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış,Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.İstiklal Marşı’nın,Kurtuluş Savaşı’nın en kritik günlerindebir cesaret ve moral meşalesi olarak doğduğunu ifade eden Gülcan Kış,“Milli marşımız Kurtuluş Savaşımızın eseridir.Kurtuluş Savaşımızın en kritik ve zor günlerinde, birliğe, beraberliğe, direnişe ve hep birlikte ayağa kalkmaya ihtiyacımız olduğu o karanlık günlerde bir cesaret ve moral meşalesi olarak doğmuştur”dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.Başkan Vekili Gülcan Kış, İstiklal Marşı’nın, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik günlerindebir cesaret ve moral meşalesi olarak doğduğunu ifade ederek, “Milli marşımız Kurtuluş Savaşımızın eseridir”dedi.

Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun yanı sıra Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, kent protokolü ve öğrenciler katıldı.

Vali Su:“İstiklal Marşı bizim kardeşliğimizin en güzel nişanesidir”

İstiklal Marşı’nın Türk milletininvatan sevgisinin ve azminin en önemli göstergesi olduğunu söyleyen Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Bizim kardeşliğimizin en güzel nişanesidir. Bizim azmimizin, kararlılığımızın göstergesi, vatan sevgimizin, bayrak sevgimizin, mukaddesat sevgimizin en güzel ifadesidir. Bu itibarla bugün ve gelecekte şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşımız her zaman içimizde çınlamaya, okunmaya devam edecektir” dedi.

Gülcan Kış:“Milli marşlar ısmarlanmaz, o tarihin içinden doğar”

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gülcan Kış, millet olmanın bağımsız ve hür olmaktan geçtiğini belirtirken, İstiklal Marşı’nın da çok zor ve kritik günlerde, büyük bir heyecan ve umutla kabul edildiğini anımsattı. Gülcan Kış,“Millet olmak işte budur. Millet olmak beraber olmaktır. Birlikte barış içinde yaşamaktır. Millet olmak bağımsız olmak ve hür olmaktır. Milli marşlar işte tam da bu duyguyu haykırmak ve hep beraber yaşamak için vardır” dedi.Milli marşların milli kimliğin ve millet olma bilincinin oluşmasında çok büyük bir rol oynadığını sözlerine ekleyen Gülcan Kış, “Zaten bu nedenle her milletin mutlaka bir milli marşı bulunur. Ancak bir şeyi çok iyi bileceğiz ve hiç unutmayacağız. Milli marşlar ısmarlanmaz ve masa başında yazılmaz. O tarihin içinden doğar. Tarihin ruhunu yansıtır. O nedenle zaten mili duyguyu yansıtan bir unsur olarak benimsenir ve kabul görür. Bu nedenle İstiklal Marşımızı anlamak ve anlatmak onun hangi şartlarda doğduğunu bilmemizle mümkündür” diye konuştu.

“Milli marşımız kurtuluş savaşımızın eseridir”

Başkan Vekili Gülcan Kış, İstiklal Marşı’nın istiklal savaşının içinde doğduğunu ifade ederek, “Milli marşımız Kurtuluş Savaşımızın eseridir. Kurtuluş Savaşımızın en kritik günlerinde, en zor günlerinde, birliğe, beraberliğe, direnişe ve hep birlikte ayağa kalkmaya ihtiyacımız olduğu o karanlık günlerde bir cesaret ve moral meşalesi olarak doğmuştur.  O kadar ki daha marşımız bestelenmeden cephedeki askerlerimize gönderilmiş, ilk olaraksilahları ellerinde mevzilerinde bekleyen askerlerimiz tarafından okunmuştur” diye konuştu.

“Milli şairimiz hayatıyla, duruşuyla ve mücadelesi ile istiklal savaşımızıniçindedir”

İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un tarihin tanığı olan önemli bir şahsiyet olduğuna vurgu yapan Gülcan Kış, şunları söyledi:

“Şairimiz TBMM tarafından açılan şiir yarışmasına ilk olarak konulan ödül nedeniyle katılmamıştır. Bu nokta hem şairimizin şahsiyetini anlama hem de İstiklal Marşımızın ruhunu kavrama açısından çok önemlidir. Milli şairimiz hayatıyla, duruşuyla ve mücadelesi ile istiklal savaşımızın ta içindedir. Sadece tarihin tanığı değil, tarihin bilinci içindedir. Büyük bir düşünce adamı olarak Mehmet Akif Ersoy o güçlü, o büyük duygularını söz konusu tarih bilincinden almaktadır. Mehmet Akif Ersoy medeniyet denilen tek dişi kalmış canavarın iki yüzlülüğünü ta o günlerde görmüştür. Bu nedenle işgalci güçlere karşı korkmadan ayağa kalkmamız gerektiğini ilk söyleyenlerden biridir.

Emperyalist güçlerin ülkeyi işgal etmesi ile Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğunu ve Kurtuluş Savaşı’nın başladığını hatırlatan Gülcan Kış,konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bu savaşın en başında birinci İnönü zaferinin hemen ardında İstiklal Marşımız Büyük Millet Meclisimizce kabul edilmiştir. Böyle bir marşa ihtiyaç olduğunu söyleyen cepheden gelen İsmet İnönü’nün olması da dikkat çekicidir. Çünkü Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan, ardından işgal edilen ülkemizde kurulan yeni ordunun morale ve cesarete ihtiyacı vardır. İşte İstiklal Marşımız o şartlarda tam da bu işlevi görmüştür. O gün bugün istiklal marşımız bağımsızlık ve özgürlük ruhumuzun sesi olarak yüreklerimizdedir. İstiklal Marşımız bugün de birlikte barış içinde yaşamanın bilinci olarak zihnimizdedir. Bu nedenle bize bu duygu ve düşünceleri yaşatan büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyorum.  Yine bu duygu ve düşüncelerle en başta istiklal savaşımızın büyük önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyorum. Bir kez daha İstiklal Marşımızda ifade edildiği gibi birlik ve beraberlik içinde bağımsız ve özgür yaşama arzumu dile getiriyorum.

Konuşmaların ardından Vali Su, Başkan Vekili Gülcan Kış ve protokol üyeleri tarafından resim, müzik ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder