TARSUS TİCARET BORSASINDA KANATLI HAYVAN SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI

 


Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Fatma Temel, Mersin İl’i Oda ve Borsa Akademik Danışmanı Prof. Dr. Erkan Aktaş, ÇKA Mersin Yatırım ve Destek Ofisi Koordinatörü Mesut Özcan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden A. Ali Sarı ile Mersin İli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Berdan Gök ve yönetim kurulu üyeleri “Kanatlı Hayvan Sektöründe Yaşanan Sorunlara” çözüm konularında bir araya geldi. 

Borsada yapılan toplantıda ÇKA Mersin Yatırım ve Destek Ofisi Koordinatörü Mesut Özcan, kanatlı sektöründe ihtiyaç duyulan taleplerin giderilmesi konusunda destek ve teşviklerin üreticilere çok iyi anlatılması gerektiğini belirtirken, Prof. Dr. Erkan Aktaş, kümes hayvancılığının dünya ,Türkiye ve Mersin verilerinde yerini ve önemine değinen çalışmasına ait bilgileri paylaştı. 

Prof. Dr. Aktaş, Türkiye’de tavuk üretimi büyüklüğünde Mersin ilinin büyüklükte 5. Sırada olduğunu belirttiği sunumunda şu ifadelere yer verdi. 

“Kanatlı et üretimi dünyada son 5 yılda yüzde 15 artarak 135 milyon tona yükseldi. Türkiye tavuk üretiminde 10. Sırada ve tavuk eti ihracatında ise 7. Sıradadır. Mersin bu kapsamda üretimde 5. Sırada yer alıyor. Toplam kümes sayısının %52 si Tarsus’ta olup, tavuk üretiminin de %58 yine Tarsus’ta yapılmaktadır.” Dedi. 

Birlik Başkanı Berdan Gök, yapılan toplantıda “Sektörün ana sorunları başında yem ve girdi maliyetleri geliyor. Birliğimiz Tarsus, Çamlıyayla, Silifke ve Mut’a kadar tüm üreticileri kapsayan bir çatıya sahip. Konu tavuk ve tavuk eti olunca ne yazık ki üretiminden yemine kadar bilgi kirliliği de oldukça fazla. Sektörün ağırlığı Tarsus’ta ve üretimin en yoğun yapıldığı yer yine Tarsus. Biz üreticilerimizi mümkün olduğu kadar tercihlerine bağlı olarak haklarını ve üretim maliyetlerini azaltacak yönde korumaya yönelik çalışmalarımızı yapıyoruz. Bugün Borsada gerçekleştirdiğimiz bu toplantı da en azından izlediğimiz yolun doğru olduğunu ve daha iyi sonuçlar elde edeceğimize işaret oldu. 

Sonuç olarak biz bu birliğin çok güzel işlere imza atacağına inancımız tamdır.Bizim görevimiz üretici arkadaşlarımızın istek ve hedeflerini yerine getirmek. İlin en büyük üretici kapasitesine sahip Tarsus olarak bütün üreticilerimizin birliğimize tam destek olmasıdır. “dedi. 

 

Toplantı TKDK ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme programı kapsamında yeniden değerlendirilmesi amacıyla 2. Toplantı tarihinin belirlenmesi ile sona erdi.  

0 Yorumlar

Yorum Gönder