TARSUSLU FİLOZOF ARATOS’UN “GÖK OLAYLARI” KİTABI YAYINLANDI


Aratos felsefe dergisi bugüne kadar Tarsus tarihi ve kültürüyle ilgili yayınladığı kitaplara yeni ve ilginç bir kitap daha ekledi. Bugüne kadar 50’den fazla kitap çıkaran dergi antik çağda yaşamış şair matematikçi ve gökbilimci (astronom) Tarsuslu filozof Aratos’un “Gök Olayları” (Pheanomena) kitabının çevirisini yayınladı.

Edinilen bilgiye göre, Gökbilimci Tarsuslu filozof Aratos’un M.Ö 2. yüzyılda yazdığı ve mevsim dönümlerini, gökteki değişimleri, evreni, takımyıldızlarını ve yıldız hareketleri ile hava durumunu şiirsel bir dille anlattığı Gök Olayları (Pheanomena) kitabı yaşadığı topraklarda ilk kez dilimize çevrilerek yayınlanmış oluyor.

Aratos felsefe dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Tarsuslu filozof Aratos’un kitabının yayınlanmasında ilişkin olarak, “Tarsuslu filozof Aratos’un günümüzden 2 bin 200 yıl önce yazdığı Gök Olayları (Phaenomena) adlı eserini Anadolu’da yaşadığı topraklarda o zamanki Kilikya, bugünün Çukurova’sında doğduğu kent Tarsus’ta yayınlamaktan kıvanç duyuyoruz” dedi.

Yıllar önce bu kitabın çevirisini yaptırıp yayınlamak için İngiltere’den getirttiğim Aratos’un “Gök Olayları” kitabı ilk kez Türkçe olarak yayınlanıyor.

JohnS Hopkins Üniversitesi’nden Aaron Poochigan’ın Yunanca’dan İngilizceye çevrisini yaptığı Aratos’un Gök Olayları kitabını Türkçe ise Füsun ve Deniz Ataman kardeşler çevirdi. Böylece kitap ilk kez dilimize çevrilmiş oldu. Çeviriyi yapan Füsun ve Deniz Ataman kardeşlere da katkıları için teşekkür ediyoruz.

Aratos’un Gök Olayları kitabının 2 ayrı versiyonu var. Biri Aaron Poochigan’ın önsözüyle çevirisi. Diğeri de John Lamb’ın “Gök Olayları ve Hava Tahmini” adıyla çevirisini yaptığı ve önsöz yazdığı çalışma. Her ikisi de aynı kaynaktan beslenen bu iki ayrı çalışmayı yine Füsun ve Deniz Ataman kardeşler çevirisini yapıp bize ilettiler. John Lamb’ın Aratos kitabının yayınını da ilerleyen zamanda ayrıca planlamaktayız. Böylece iki ayrı çevirmenin çalışması olarak dilimize iki ayrı Gök Olayları kitabı kazandırmış olacağız” diye konuştu.

Uğur Pişmanlık, Aratos’un doğum yeri ve mezarının nerede olduğuna dair, gerçeği yansıtmayan yaklaşım ve iddialara ilişkin olarak ise, “Aratos’un Gök Olayları kitabının ilk kez dilimize çevrilerek yayınlıyor olmamız vesilesiyle Aratos’un doğum ve ölüm yeri ile mezarı konusunu pek çok kez yazılar yazdım ve televizyon programlarında dile getirdim. Özellikle yazılı metinleri kitaba alarak günümüzdeki bu tartışmaları gelecek açısından kalıcılaştırılmayı amaçladım.

Soli’de kazı yapan Prof. Dr. Remzi Yağcı hoca, kazıdığı yapının önce Aratos’un mezarı olduğunu ileri sürdü. Aratos’un mezarının Soli’de olmadığı dile getirilince, burasının mezar değil anıt mezar olduğunu söyledi. Aratos’un da Solili olduğunu iddi etti. Şimdi gelinen noktada Prof. Dr. Remzi Yağcı hocanın söylemleri değişmeye ve daha doğru bir yere oturmaya başladı.

Prof. Dr. Remzi Yağcı hocanın basında çıkan demeçlerinde, “Tarsus’ta doğan ve astronom Aratos’a ait olduğu düşünülen anıt mezar” diyor. (Arkeofili haberi), NTV Haberde ise kazı yapılan yere dair, “Mezar, Aratos’a ya da başkasına ait olabilir” diyor. Yine PUSU Haber sitesinde de Remzi hoca, Aratos’tan şöyle söz ediyor, “Tarsus’ta doğan ve dönemin önemli isimlerinden biri olan şair, matematikçi ve astronom Aratos” diyor.

MÖ. 4. yüzyılda yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci filozof Aratos Tarsusludur. Aratos’un mezarı Makedonya’nın yani bugünkü Yunanistan’ın Pella kentindedir. Pella, bugün bizim Efes gibi antik bir yerleşimdir ve aynı zamanda Makedonya Kralı Büyük İskender’in doğum yeridir.

 

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder