Mersin Basın Tarihi söyleşisi yapıldı


 MERSİN HABER- 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne doğru giderken MGC Başkanı R. Kaya Tepe ile gazeteci-tarihçi İbrahim Yalçıner Mersin Basın Tarihi adlı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Kurtuluş Haftası Kutlamaları etkinlikleri kapsamında Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Rüstem Kaya Tepe ile gazeteci-tarihçi İbrahim Yalçıner Mersin Basın Tarihi adlı bir söyleşi gerçekleştirdi. Yenişehir Etkinlik Alanında yapılan söyleşiye çok sayıda gazeteci katıldı.

Gazeteci-tarihçi İbrahim Yalçıner; Cumhuriyet öncesi, Cumhuriyet dönemi tek partili yıllar, çok partili yıllar, 1970’li yıllar ve 1990 yılının sonrasında kurulan gazete ve dergilerle ilgili bilgiler verdi.

“Basın tarihi, bir kentin hafızasıdır”

Gazeteci-tarihçi İbrahim Yalçıner söyleşide yaptığı konuşmada basın tarihinin bir kentin hafızası olduğunu söyleyerek, “Basın tarihi çok önemi çünkü aynı zamanda bir kentin tarihi niteliğini taşıyor. Bunun da ötesinde basın, kentin tarihinin yapıcısıdır aynı zamanda. Son yılları dahil etmeden genel anlamda yerel tarihin çok fazla önemsenmiyor. Özellikle basın tarihi konusunda yeterli bir arşiv çalışması yok, belgeleme yok. En azından bundan sonra bunu yapmayalım.” dedi.

“Basın sektörü olarak tarihimize sahip çıkmalıyız

MGC Başkanı R. Kaya Tepe, basın tarihini yaşatmanın önemine değinerek şunları söyledi: “Tarihimize sahip çıkmamız ve bu doğrultuda yol almamız oldukça önemli. Basın tarihi ile ilgili bu tür çalışmalar oldukça kıymetli. Geçmişe dönüp baktığımızda gazeteciliğin hep zor koşullarda yapıldığını görüyoruz. Bugün de bu zor koşullar devam ediyor. Gazetelerin toplum üzerinde etkisi olduğu ilk anlaşıldığında siyasi otoriteler bu gücü kontrol etmek istemişlerdir. 1990’lı yıllara kadar uzanan süreç gerçek gazetecilerin kendi gazetelerini çıkardığı döneme denk geliyor. 90’dan sonraki süreç artık biraz şekil değiştiriyor. Holding patronlarının gazeteleri kullanmaya yönelmeleri sorun yaratmaya başlıyor ve bunun olumsuz etkileri sektöre de yansımaya başlıyor. Öte yandan teknolojinin gelişmesiyle birlikte radyolar, televizyonlar devreye giriyor. Şimdi de gelinen süreçte yeni bir medya çağı başladı. İnternet sayesinde haberlere anlık ulaşabiliyoruz. Sektör ne yazık ki zor bir süreç yaşıyor. Demokrasinin devam etmesi için gazetecilerin yaşaması lazım. Bu anlamda gazetecilere her anlamda destek olunması gerekiyor.”

Söyleşi etkinliği soru cevap kısmından sonra sona erdi.

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder