ZİÇEV TARSUS ŞUBESİ VE MERSİN ALZHEİMER DERNEĞİ TARSUS GRUBU 'FARKINDALIK EĞİTİMİ' DÜZENLEDİ

 

Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı(ZİÇEV) Tarsus Şubesi ve Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu özel gereksinimli bireylerin ve alzheimer hastası bireylerin tanınması ve bu bireylere karşı sosyal davranışların geliştirilmesi amacıyla kişi ve kurumlara yönelik 'Farkındalık Eğitimi' düzenledi.

 'Farkındalık Eğitimi' ile ilgili açıklama yapan Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı(ZİÇEV) bünyesinde faaliyet gösteren Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdüresi Yasemin Türkseven Gül; " 'Farkındalık Eğitimi' ile şehrimizde hizmet sektöründe yer alan kişi ve kurumların eğitilmesi süreci başlamıştır. Bu eğitimler ile birlikte kişi ve kurumların toplumda yer alan özel gereksinimli bireyleri ve alzheimer hastası bireyleri yakından tanıması ve bu bireylere olan davranışların geliştirilmesi hedeflenmektedir. Eğitimi alan kişi ve kurumlar bu konuda bilgilendirilecek, bu eğitimi almalarıyla birlikte toplumun önemli kısmını oluşturan engelli bireylerin toplum içinde daha fazla yer almalarına katkıda bulunacaktır. Özel gereksinimli ve alzheimer hastası yakını bulunan kişiler bu eğitimi alan kurumlarda yer alan hizmet sektörü çalışanlarının bu eğitimi aldığını bilerek gönül rahatlığıyla toplumda daha fazla yer edinebilecek. Hedefimiz, Tarsus'ta yaşayan tüm özel gereksinimli bireylerin ve alzheimer hastası bireylerin toplumun diğer fertleri ile aynı derece algılanabilmesi, tanınması ve toplumda aynı seviyede gönül rahatlığı ile yer alabilmelerini sağlamaktır" dedi.

 'Farkındalık Eğitimi'nin ilki TARSU-AVM personeline verildi. 'Farkındalık Eğitimi'ne Mersin Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Dr. Esin Esen Delibaş, Mersin Alzheimer Derneği Özel Alzheimer-Demans Engelli Bakım Merkezi Müdüresi-Sosyal Hizmet Uzmanı Emel Çolak, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı(ZİÇEV)-Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdüresi Yasemin Türkseven Gül anlatıcı olarak katıldı.

 Mersin Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Dr. Esin Esen Delibaş yaptığı sunumda; alzheimer hastalığının tanımı, tanısı, belirtileri, nedenleri, teşhisi ve tedavisi konularında bilgilendirme yaptı. Alzheimer hastası ve hasta yakınlarının hastalık sürecinde yaşadıklarını anlattı. Aktif yaşlanma ve yaş almanın önemine vurgu yaptı. Sağlıklı yaş almak için 10 altın kuralı açıkladı. Katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

 Mersin Alzheimer Derneği Özel Alzheimer-Demans Engelli Bakım Merkezi Müdiresi-Sosyal Hizmet Uzmanı Emel Çolak yaptığı sunumda; Mersin Alzheimer Derneği Özel Alzheimer-Demans Engelli Bakım Merkezi ile ilgili bilgilendirme yaptı. Engelliliğin tanımını sosyal yaşamdan örnekler vererek dile getirdi. Engelliler ile ilgili kanun hükümlerini, engelli haklarını, engelli raporunu, engelli vasiliğini, engellilere karşı sosyal sorumlulukları anlattı. Engellilere ve engelli yakınlarına yönelik psikodestek programlarından bahsetti. Katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

 Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı(ZİÇEV)-Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdiresi Yasemin Türkseven Gül yaptığı sunumda; ZİÇEV'in tarihçesinden bahsederek Makbule Ölçen'in ZİÇEV ile ilgili verdiği mücadeleyi dile getirdi. Engelli türleri, engellilik türüne göre özel gereksinimli bireylerin sergilediği davranışlar ve bu davranışlar karşısında sağlıklı bireylerin yapması gerekenleri sosyal yaşamdan örnekler vererek anlattı. Engelli türüne göre özel gereksinimli bireylerle etkili iletişim metodlarını açıkladı. Engelli birey ve engelenen birey arasındaki farka dikkat çekti. Katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

 İlerleyen günlerde Tarsus'ta faaliyet gösteren farklı kurumlarda da verilecek olan 'Farkındalık Eğitimi' katılımcılara katılım belgesinin takdimi ile son buldu.

Haber: Emine Kuren

0 Yorumlar

Yorum Gönder