TOROSLARIN BALI AVRUPA YOLUNDA

 

Dünyanın en iyi balı üretiliyor, Avrupa’ya ihraç ediliyor. Dijital dönüşümle, dijital pazara açılan arıcılar Torosların ve Anadolu’nun en güzel balına artı deÄŸer katıyor.

Türkiye’nin önemli bal üretim merkezlerinden Mersin’de 4 bin arıcı faaliyet gösteriyor. Pandemi sürecinde, Mersin Erdemli Belediyesi öncülüğünde e-ticaret dijital dönüşüm projesiyle dijital pazar açılımına hız veren arıcılar, yaptıkları çalışmalarla gururlandırıyorlar.

Bu arıcıların bir tanesi de Toroslar EÄŸriçayır Yaylası’nda, Kontrollü Arıcılık Sistemi kalitesi ile üretim yapan arıcı Celal Çay. Arıcı Celal Çay dijital pazarla kurduÄŸu iÅŸ baÄŸlantısıyla Hollanda ile 1 milyon Euro’luk ihracat yapacak.  Ä°lk ihraç edilecek ürünler, Erdemli Kaymakamı Avni Kula ve Erdemli Belediye BaÅŸkanı Mükerrem Tollu ile beraber yapıldı.

“Arıcılar Dijital Dönüşümle Ä°hracat Yapıyor”

Ãœreten,  ürettiÄŸine artı deÄŸer katan bir anlayışa e-ticaret dijital dönüşüm projesini yürüttükleri ifade eden Erdemli Belediye BaÅŸkanı Mükerrem Tollu, üretim ekonomisine dayalı bir çalışma izlediklerini vurguladı. BaÅŸkan Tollu, “Ãœlke kalkınmasının yolunun üretimden geçtiÄŸini hepimiz biliyoruz. Özellikle 21. yüzyılın en önemli stratejik ürünlerinin tarım ürünleri olduÄŸunu biliyoruz. Bizde özellikle dijital dünyada ülkemizde üretilen ürünlerin dijital dünya ile buluÅŸma noktasında,  e-ticaret projesi geliÅŸtirdik. Onlarca gencimiz ÅŸu anda ülkemizin ürünlerini, dünya piyasası ile buluÅŸturuyor ve inÅŸallah 21. yüzyılda ülkemize daha müreffeh daha da yaÅŸanabilir kılmak adına elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Mersinimiz’de Arı Ãœreticileri BirliÄŸi var. Åžu anda birliÄŸe kayıtlı 4 bin tane üyemiz var. Dolayısıyla 4 bin tane üyenin ürettiÄŸi ürünler ÅŸu anda hem ülke piyasasında hem de dış piyasada ciddi bir yer tutuyor. Belediyemizin geliÅŸtirdiÄŸi e-ticaret projesi ile 4 bin üreticilerimizin ürünleri dünya piyasası ile buluÅŸturuyoruz ve buradan Erdemlimiz ve ülkemiz için çok ciddi bir deÄŸer elde etmiÅŸ oluyoruz” diye konuÅŸtu.

 “1 Milyon Euro’luk Ä°ÅŸ BaÄŸlantısı”

Türk arıcıları olarak dijital dönüşüme önem verdiklerini ifade eden arıcı Celal Çay,  bu kapsamda Erdemli e-Ticaret Dijital Dönüşüm Projesi’nde yer aldıklarını vurguladı. Ãœreten Türkiye yolunda iÅŸ dünyası ile devletin omuz omuza çalışması gerektiÄŸine dikkat çeken Çay, “ Biz Türk arıcıları olarak dijital dönüşüme önem veriyoruz. Erdemli e-ticaret dijital dönüşüm projesinde yer aldık. Türk arıcıları olarak Toros DaÄŸları’nda üretmiÅŸ olduÄŸumuz balları bugün Hollanda’ya gönderiyoruz. Çok mutluyuz,  çok gururluyuz. Bu ihracatımızla ülkemiz döviz kazanacak. Türk arıcıları olarak ülkemizin ekonomisinin geliÅŸmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz. Canla baÅŸla çalışıyoruz. Toroslar’da üretmiÅŸ olduÄŸumuz ballarımızı Avrupa’ya göndererek ülkemizin döviz kazanmasını saÄŸlıyoruz. EÄŸriçayır Yaylası’nda iki bin dört yüz metre yükseklikte üretmiÅŸ olduÄŸumuz organik balın yanında,  Kontrollü Arıcılık Sistemi (KONAR)  ile Anadolu’nun dört bir tarafında baÅŸka arıcılarla çalışarak organik bal ürettik. Aynı kalitede,  bizim ürettiÄŸimiz balın kalitesinde. ÃœretmiÅŸ olduÄŸumuz bu balları,  bu gün Hollanda’ya ihraç ediyoruz. Yaklaşık 1 milyon Euro’luk baÄŸlantı yaptık. Bu gün ilk partisini gönderiyoruz. Ä°ÅŸ dünyasında devletin ve milletin beraber çalışması gerektiÄŸini düşünüyoruz. Ä°ÅŸ dünyasında baÅŸarı elde etmek için devlet,  millet kol kola beraber çalışmamız gerekiyor. Bizde burada üzerimize düşeni yapıyoruz” diye konuÅŸtu.

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder