'AKTİF OL, SAĞLIKLI YAŞLAN' ETKİNLİĞİ BÜYÜK BİR COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

 


Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu'nun 'Dünya Alzheimer Farkındalık Günü' dolayısıyla düzenlediği 'Aktif Ol, Sağlıklı Yaşlan' konulu etkinlik Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nde büyük bir coşkuyla gerçekleşti.

Emine Kuren'in haberine göre, alzheimer hastalığında aktif yaş almanın önemine ve müziğin iyileştirici gücüne vurgunun yapıldığı etkinliğe, Tarsus Belediye Başkan Yardımcıları Osman Polat ve Ali Dinsever, MESKİ Doğu İdari İşler Şube Müdürü Musa Yiğit Şahin, Şehitler Tepesi Mahalle Muhtarı Ruhi Güngör, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, alzheimer hastası ve hasta yakınları, Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi'nin çınarları ve görevlileri, Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu, basın mensupları ile birlikte Tarsus Halkı katıldı.

Maske, mesafe ve hijyen kurallarının ön planda tutularak tüm katılımcılara 'Hes Kodu' kontrolünün yapıldığı etkinlikte; Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu adına konuşma yapan Nazan Şengül konuşmasında pandemi öncesinde, pandemi sürecinde Alzheimer Derneği bünyesinde yapılan proje ve çalışmaları anlattı. Yeni çalışma döneminde yapılması planlanan proje ve çalışmalardan bahsederek aktif yaş alma merkezleri ile ilgili bilgilendirme yaptı. Aktif yaş almanın önemine dikkat çekerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Katılımcılara alzheimer hastalığının simgesi turuncu kurdelenin takıldığı etkinliğe konuşmacı olarak katılan Fzt. Hülya Bozoğlu sunumuna egzersiz yaptırarak başladı. Alzheimer hastalığının tanımını, belirtilerini, teşhisini ve tedavi yöntemlerini anlatarak üç zincir kuralına değindi. Egzersiz çeşitlerinden bahsederek fiziksel ve bilişsel (zihinsel) egzersiz çeşitlerini sosyal yaşamdan örnekler vererek dile getirdi. Alzheimer hastalığında beyinde biriken amiloid'in egzersiz ile yok edilebileceğini ifade etti. Beyin loblarının vücudu çapraz idare ettiğini uygulamalı olarak gösterdi. Bilişsel fonksiyonların dopamin ve serotonin hormonlarını harekete geçirdiğine vurgu yaptı. İkinci beyin bağırsaklardır diyerek ikinci beyin olan bağırsakları severek alzheimer hastalığı başta olmak üzere bir çok hastalıktan korunabileceğini söyledi. Bağırsaklar sevildiği ve olumsuz etkenlerden korunduğu sürece vücudun sağlıklı olacağının mesajını sundu. Alzheimer hastalığında olumsuz etkenlere değinerek müzik dinlemenin, düzenli yürüyüş yapmanın ve uyumanın, bulmaca çözmenin, cep telefonundan her gün 1 saat uzak durmanın, ılık duş almanın, dengeli beslenmenin olumlu etkileri ve iyileştirici gücü üzerinde durdu. Dörtlü yön bulma, gözler kapalı yön bulma egzersizlerinin uygulamalı olarak vücuda verdiği olumlu etkiyi anlattı. Sunumunun sonunda nefes egzersizi yaptırarak katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Söz ve müziği Tarsuslu hemşehrimiz Çetin Tazeler'e ait olan 'Başa Sardım' single'nı önümüzdeki günlerde müzik severlerle buluşturacak olan Popstar Türkiye Finalisti Solist Beyza İrtük'ün muhteşem yorumuyla farklı duygular yaşayan katılımcılar bir birinden güzel şarkıları dinlemenin mutluluğunu yaşadı. Şef Hasan Basri Üstün'ün bağlaması ile eşlik ettiği etkinliğin müzik dinletisi bölümünde Solist Beyza İrtük sempatik davranışları ve yorumu ile katılımcılardan tam not aldı.

 

Etkinlik, çiçek ve hediye takdimi ile birlikte toplu hatıra fotoğrafının çekiminin ardından son buldu.








0 Yorumlar

Yorum Gönder