BBP Genel Başkan Yardımcısı Yardımcıoğlu: 3 Ocak Mersinliler İçin Onur Günüdür!

 


Mersin’in, Kuvayi Milliye'nin güçlü direniş cephelerinden birisi olduğunu belirten Yardımcıoğlu,  Mersin’in 3 Ocak 1922 yılında düşman işgalinden tamamen kurtulduğunu hatırlatarak; 3 Ocak’ın Mersin ve Mersinliler için Onur Günü olduğunu söyledi.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Yardımcıoğlu, mesajında şunları kaydetti: “Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti için 25 maddelik Mondros Mütarekesi ile sona ererken, tüm yurtta olduğu gibi işgallerin resmi gerekçesi olan 7. madde uyarınca Çukurova ve Mersin de işgal edilmiştir. Mersin, 17 Aralık 1918'de ilk olarak ordusundaki askerlerin çoğunluğu Hintli askerlerden oluşan İngilizler tarafından işgal edilmiştir. İngiliz işgalinin gerçekleşmesinin üzerinden bir hafta sonra Fransızların da işgale katılacakları söylentisi halk arasında yeniden heyecan yaratmıştır. Bu sırada İngiliz İşgal Komutanlığı, mutasarrıflığa başvurarak Fransız birlikleri için yer gösterilmesini istemiş, kendisine gösterilen binalar arasından şehrin ortasındaki Taşhan'ı uygun bulmuştur. 1 Ocak 1919'da Fransızlar da aynı yöntem ve gerekçelerle Mersin'i işgal etmişlerdir.”

İki müttefik devletin işgalinden itibaren büyük zorluklar yaşanmış olmasına karşın bu durumun Mersinlileri yıldırmadığını ifade eden Yardımcıoğlu, Mersin ve çevresini Kuvayi Milliye'nin güçlü direniş cephelerinden birisi haline getirdiğini aktardı.

Yardımcıoğlu, mesajını şu ifadelerle sürdürdü: “Bundan tam 99 yıl önce Mersin halkı, Türk Milletinin hiçbir zaman esarete boyun eğmeyeceğini bütün dünyaya göstererek bağımsızlık meşalesini 3 Ocak 1922 tarihinde bir daha sönmemek üzere yakmıştır. 3 Ocak; Mersin için, Mersinliler için onur ve gurur günüdür. Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kurtuluş mücadelesinde destan yazarak Türk Milletinin gücünü bütün dünyaya gösteren kahramanları saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyor, tüm Mersinli hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

0 Yorumlar

Yorum Gönder