TARSUS ÜNİVERSİTESİNDE KONFERANS


 Tarsus Üniversitesi Öğretim Üyesi, Politik Risk ve Strateji uzmanı Dr. Onur Başar Özbozkurt, “Terörizm Uluslararası İşletmeciliği Nasıl Etkiler?” başlıklı çalışmasını, Covid-19 tedbirleri kapsamında çevrimiçi olarak Kıbrıs İlim Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen, Uluslararası Ekonomi ve Sosyal Bilimler Konferansı’nda sundu.

 
Terörizmin değişen doğasının iş dünyası üzerinde oluşturduğu kendine özgü zorlukları ele alan bilimsel çalışmaların sınırlı düzeyde kalmasından hareketle gerçekleştirdiği çalışmanın, iş dünyasının yeni nesil terörizm ile mücadelesinde yol gösterici olmasını beklediğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Onur Başar Özbozkurt, “Terörizm, doğrudan ve dolaylı etkileriyle uluslararası işletmecilik faaliyetlerini tehdit etmektedir. Özellikle Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz kulelerine yönelik 11 Eylül saldırıları, iş dünyasının terörizm ile ilgili deneyimlediği problem alanını gündeme taşımıştır. Bu tarihten itibaren gerçekleşen terör saldırıları; finansal merkezler, havaalanları, petrol dağıtım kanalları gibi stratejik noktaların yanı sıra çok uluslu işletmelerin de teröristlerin hedefinde ve saldırılara maruz kalma ihtimali yüksek lokasyonlar olduğunu gözler önüne sermiştir." diyerek, şunları kaydetti:
 
"Ülkeler halka açık yerlerde güvenlik önlemlerini artırdıkça, çok uluslu işletmeler teröristlere daha çekici hedefler olarak gelmeye başlamıştır. Ekonomik eşitsizliklerin ve ideolojik rekabetin belirginliğini artıran ve uzak ama aynı fikirde olan işbirlikçilerin terör faaliyetlerini üstlenmesini kolaylaştıran ticaret, seyahat ve bilgi transferinin küreselleşmesi ile nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar dahil kitleleri yok edebilecek silahların varlığı terörizmin doğasını değiştirmiştir.
 
Terörizmin küresel anlamda yıkıcı ve konsantre bir etkiye sahip olarak farklı bir boyuta evrilmesine sebep olan yeni nesil terörizm, hemen her işletmeyi etkileme potansiyeline sahip olan siber terör ve dünyanın farklı bölge ve ülkelerinden bir araya gelen terör örgütlerinin eylemlerini gerçekleştirmek için tıpkı işletmelerde olduğu üzere birer franchise gibi faaliyette bulunmalarını ifade eden terörizm franchising’ten meydana gelmektedir.
 
Bu açıdan işletmelerin, terörizmin olası etkilerini anlaması ve risk azaltma stratejilerine öncelik vermesi, işletmecilik faaliyetlerinin kesintiye uğramaması ve siber kayıplara karşı yeterli korumaya sahip olduklarından emin olmak için risk finansmanı programlarını sürekli olarak gözden geçirmesi, terörizm riskini etkili bir şekilde modellemesi ve iş süreklilik planlarını oluşturarak test etmesi merkezi bir öneme sahiptir."

0 Yorumlar

Yorum Gönder