Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) aracılığıyla yürütülen ve ‘Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı’ kapsamında desteklenen ‘Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin Covid-19 Salgınına Karşı Korunması Projesi’ imza töreni Vali Ali İhsan Su başkanlığında gerçekleştirildi.
Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen törene Vali Ali İhsan Su’nun yanı sıra; proje sahibi Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ile proje paydaşları olan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu temsilcileri katıldı.
İmza töreni öncesinde yaptığı konuşmasında kentimize gelen mevsimlik tarım işçilerinin konaklayacakları alanlarda Koronavirüs salgınının yayılımının engellenmesi için alınacak tedbirlerin önemine işaret eden Vali Ali İhsan Su, projenin ilimizde tarımsal üretimin kesintiye uğramaması, zor şartlar altında tarladan soframıza yüzlerce çeşit mahsulün ulaşmasında büyük emek ve özveri sahibi olan mevsimlik tarım işçilerinin olanaklarının iyileştirilmesine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
Vali Su, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Birim Koordinatörü Murat Ozan’ın, Korona (Covid-19) Virüs Tedbirleri Kapsamında Mevsimlik Tarım İşçileri konulu bir sunum yaptığı program, görüş ve önerilerin alınması ile sona erdi.
Proje kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kişisel temizlik ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi, Koronavirüs hastalığı ve korunma yollarına ilişkin bilgilendirme yapılması ve hastalığa karşı toplumda kalıcı davranış modellerinin yerleşmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Projenin hayata geçirilmesi ile Covid-19 salgını ile mücadelede çok taraflı bir sistem kurularak mevsimlik işçi yerleşkelerinde, işçileri yöneten elçi, işveren ve tarım aracılarına bu salgınla mücadelede işçilere rol model olması için görsel ve uygulamalı eğitimler verilerek, salgına karşı bilincin artırılması hedefleniyor.
Proje ile bölgeye gelen mevsimlik tarım işçilerinin barınma ve sosyal alan imkânlarının artırılması, yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, işçi aileleri içinde bulunan çocukların sağlık ve eğitim haklarına kavuşmasının sağlanması ve çocuk işçiliğinin önlenmesine katkıda bulunulması, böylelikle yaşam koşullarının iyileştirilerek çevreyle entegrasyonunun sağlanması hedefleniyor.
Proje kapsamında ayrıca bir izleme ve önleme mekanizmasının oluşturulması ile Akdeniz ilçesi Toros Mahallesi, Tarsus İlçesi Kelahmet Mahallesi ve Silifke ilçesi Kurtuluş Mahallesinde çalışan toplamda 1470 işçinin gerek sağlık gerekse iş ve çalışma takiplerinin yapılması planlanıyor.
0 Yorumlar