“ERGENEKON MAHALLE MECLİSİ” KURULUŞ TOPLANTISI YAPILDI.


“ERGENEKON MAHALLE MECLİSİ”  KURULUŞ TOPLANTISI YAPILDI.
Tarsus Kent Konseyi Mahalle Meclisleri çalışmaları kapsamında, 06 Şubat 2020 Perşembe günü, saat 18.30’da, Ergenekon Mahallesi Çay Bahçesinde “Ergenekon Mahalle Meclisi” kuruluş toplantısı yapıldı.

Toplantıya Ergenekon mahalle muhtarı Sezgin Koç, Kent Konseyi başkanı Dr.Ali Cerrahoğlu, yürütme kurulu üyeleri ve mahalle sakinleri katıldılar.
Kent Konseyi Mahalle Meclisleri muhtarların başkanlığında kurulmaktadır. Muhtarlık azaları, mahallenin öğretmeni, veli ve öğrenci temsilcileri, varsa sağlık çalışanı, din görevlisi, o mahalledeki dernek ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri meclisin doğal üyeleridir. Doğal üyelere ek olarak dileyen mahalle sakinleri de mahalle meclisine katılırlar.
Mahalle Meclisinde Kent Konseyi destek ve koordinasyon görevi yapar. Mahalle Meclisinde yerel yönetimle ilgili alınan kararların birinci elden takibi de belediye temsilcisi aracılığıyla sağlanır.


Toplantı mahalle muhtarı Sezgin Koç’un konuşmasıyla başladı. Muhtar Koç Kent Konseyi’nin mahalle meclisleri kurulması çalışmalarını Ergenekon mahallesinde de yapmalarından dolayı memnun olduklarını, meclis oluşumunun mahalle muhtarı olarak işlerini kolaylaştıracağını, hep birlikte daha güçlü olacaklarını belirtti.
Tarsus Kent Konseyi Başkanı Dr.Ali Cerrahoğlu konuşmasında Kent Konseyi Mahalle Meclisleri çalışmasını detaylı şekilde anlattı. Mahalle meclislerinin demokrasinin temel unsurlarından birisi olduğunu, mahallelerde yaşayanların kendileriyle ilgili ihtiyaç ve önceliklerin belirlenmesinde ve kararlarda söz sahibi olmalarının çok önemli olduğunu, ortak akılla ve uzlaşma kültürüyle çok daha verimli çalışmalar yürütülebileceğini belirtti. Mahalle Meclislerinin muhtarın başkanlığında ve o mahallede yaşayanların geniş şekilde söz sahibi oldukları oluşumlar olduğunu hatırlattı. Kent Konseyi Mahalle Meclisleri oluşumunun başlangıçta birkaç mahallede başladığını, zaman içerisinde istekli olan diğer mahallelere de yaygınlaşacağını söyledi.
Ergenekon Mahalle Meclisinin ilk toplantısında meclisin amacı, yapısı ve çalışma takvimiyle ilgili genel görüşmenin ardından mahallenin ihtiyaç ve sorunları etraflıca dile getirildi, görüşüldü.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar aşağıdadır;
• Cadde üzerinde bulunan Lütfi Kolukırıkoğlu ilköğretim Okulunun önünden araçların çok hızlı geçtiği, okulun arkasındaki kavşakta kazaların çok olduğu ve bu durumun çocukların okula gidiş, gelişlerinde tehlike yarattığı belirtildi. Kavşaktaki dönüş yerlerinde ışıklandırma ve bir üst geçit yapılması, 1227 ve 1240 sokakta ışık ve kasis olması, belediye otobüslerinin yönünün ve durağın değiştirilmesi ile trafiğin azaltılabileceği konusunda ilgili birimlerle görüşülmesi kararlaştırıldı.
• Mahallede bulunan caminin küçük geldiği, cuma günleri, ramazan ayında ve yağmurlu günlerde sıkıntı yaşandığı, mahalle sakinlerinin cami bahçesinde ibadetlerini yapmak zorunda kaldıkları belirtildi. En pratik çözümünde, caminin arkaya doğru büyütülmesi olacağı, prefabrik bir yapının da uygun olacağı söylendi.
• Kurulan Mahalle Meclisinde, mimar, eczacı ve diğer meslek gruplarının da olması gerektiği belirtildi.
• Konak Sitesine çıkan yolun çok sıkıntılı olduğu, ana yol olduğu için yapımını büyükşehir belediyesinin üstlendiği ve yapılacağı bildirildi.
• Konak Sitesi ve civarındaki sitelerde ve burada bulunan evlerde bazı problemler yaşandığı, su abonelik ücretlerinin öncekine göre 3 kat arttığı, sokak isimleri ve numaralarının olmadığı, bu durumun adres bulmada sıkıntı yarattığı için bazı sorunların çözümünün geciktiği, Ayyıldız Caminin bulunduğu civarda köpeklerin çok olması sebebi ile çocukların ve mahalle sakinlerinin korktuğu, yağmur yağdığında logarların tıkanması sebebi ile caddeleri suların bastığı, bazı yerlerde logarların bulunmaması dile getirildi.
• Genel olarak tüm mahallede köpeklerin başıboş dolaşması sebebi ile kısırlaştırıldığı fakat yine aynı yere bırakıldığı, farklı yerlere bırakılmasının daha uygun olacağı belirtildi.
• Mahalle pazarında çin terazisi kullanıldığı bu sebeple pazar denetimlerinin daha sık yapılması konusunda yetkili birimlerle görüşülmesine karar verildi.
• İşyerlerine 2 katı elektrik ve su faturaları geldiği, faturaları tahmini olarak yazdıkları, 1 ayda 2 faturayı arka arkaya yansıttıkları için esnafın büyük sıkıntı yaşaması dile getirildi.
• Ergenekon Yaşam Merkezinin belediye tarafından kiraya verildiği, buranın özel (engelli) çocuklara hizmet veren bir spor merkezi olması konusunda talep olduğu ve bu konuda ilgili kurumlarla görüşülmesi kararlaştırıldı.
• Trafik Sorunu: Halk Eğitim Önünden Konak Sitesine 1 saatte gidildiği, dolmuşların çıkmasına izin verilmemesi ve otobüs güzergâhının değişmemesi sebebi ile ulaşımda zaman sorunu yaşandığı ve bu durumun işleri aksattığı dile getirildi.
• Yürüyüş yolunda ve parkın yanında istinat duvarı ve korkuluk olmadığı için çocuklar oynarken toplarının suya düşmesi, yaya yolunda vatandaş için sıkıntı yaratması vb. Sebepler ile tehlikeli durumların oluştuğu belirtildi. Ayrıca derede farenin çok olduğu için buralarda daha sık bakım yapılması gerektiği belirtildi.
• Ana güzergahta bulunan yollarda güvenlik önlemlerinin alınmaması sebebi ile araba lastiklerinin kesildiği, belli güzergahlara bekçi verildiği fakat bunları göremediklerini belirttiler. Çocukların oynadığı parklarda, okullarda ve ana caddelerde daha çok bekçinin görev yapması konusunda ilgili kurumla görüşülmesi kararlaştırıldı.

Sorunların dile getirilmesi ve görüşülmesinin ardından Kent Konseyi başkanı Ali Bey söz alarak yapılan toplantı sonunda rapor çıkarılacağını ve bu doğrultuda tespit edilen sorunlarla ilgilenen kurumlarla muhtarın başkanlığında ilgili kurumlarla görüşmeler yapılacağını ve çözüm konusunda hep birlikte ısrarlı ve kararlı olunması gerektiğini belirtti. Ayrıca bu sorunlarla uğraşırken, sosyal anlamda da mahalle kültürünün oluşması için çalışılması gerektiğini belirtti. Bu etkinliklerin, festival, toplu yürüyüşler, bisiklet turları, siteler arası voleybol turnuvası, tenis kulübünde bir organizasyon, kadınların yapabileceği programlar, kermesler vb. olabileceğini söyledi. Bunları yaparak ta sorunların çözümünde moral ve motivasyon kazanılacağını belirtti.
Mahalle sorunları karşısında söz sahibi olmak, sorunlarının çözümlerinin takipçisi olmak amacıyla etkili bir meclis hedefiyle etkin çalışacak bir “Mahalle Meclisi Yürütme Kurulu” oluşturuldu.
Toplantı tüm katılımcıların pozitif enerji ve motivasyon yüklü geribildirimleriyle ayda bir toplanmak üzere sona erdi. Ele alınan konular üzerinde çalışmalar yapılarak bir sonraki mahalle meclisi toplantısında sunulacak.
Kent Konseyi Mahalle Meclislerinin üçüncüsünün Ergenekon Mahallesinde kurulmasına destek veren mahalle muhtarımız Sezgin KOÇ’a ve tüm emek verenlere çok teşekkür ederiz.

Sezgin KOÇ – Dr. Ali CERRAHOĞLU

Ergenekon Mahalle Muhtarı – Tarsus Kent Konseyi Başkanı

0 Yorumlar

Yorum Gönder