MERSİN VE TARSUS’UN İÇMESUYU PROBLEMİNİ ÇÖZDÜK


Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Mersin iline yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Mersin ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır.

Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.

MERSİN VE TARSUS’UN İÇMESUYU PROBLEMİNİ ÇÖZDÜK

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, DSİ tarafından Mersin iline yapılan yatırımlar hakkında açıklamada bulundu.
Aydın,’Mersin şehir merkezi ve Tarsus ilçesinin içmesuyu ihtiyacını, inşa ettikleri isale hattı vasıtasıyla karşıladıklarını, köklü ve uzun vadeli içmesuyu ihtiyacı için Pamukluk Barajından Mersin şehir merkezine ve 15 yerleşim yerine su temin edeceklerini belirterek 35 km’lik isale hattının inşaatına başladıklarını açıkladı.

Mersin’e 6 Baraj ve 9 Gölet İnşa Ettik…

Mersin’de hasretle beklenen baraj ve göletleri bir bir hizmete aldıklarını ifade eden Aydın,’Son 16 yılda tamamladığımız 6 baraj ve 9 gölet ile vatandaşlarımızın yüzünü güldürdük.
Hizmete aldığımız barajların en önemlisi KKTC’ye de içmesuyu sağlayan Alaköprü Barajıdır. 99 metre yüksekliğinde olan bu dev baraj ile 83.600 dekar arazi sulanacak olup,
bu arazinin 20.000 dekarı sulamaya açılmıştır. Kalan kısımda inşaat devam etmektedir. Mersin’de s
u kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Mersin’de kalkınmayı hızlandıracak, il’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 11 baraj ve 6 gölet daha inşa ediyoruz.
Bu barajlardan bir tanesi Tarsuslu vatandaşlarımızın hasretle beklediği sulama içmesuyu ve enerji maksatlı olarak inşa edilen Pamukluk Barajıdır. Baraj ile 184.000 dekar araziyi sulayacak, Mersin şehir merkezi ile 15 yerleşim yerine içmesuyu sağlayacak ve yılda
69 milyon kWh enerji üreteceğiz. İnşaat çalışmaları devam etmektedir.‘dedi.

Mersin’de Bütün Münbit Arazileri Sulayacağız…

Genel Müdür Aydın,’Son 16 yılda inşa ettikleri sulama projeleri ile takriben 112.905 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını ve böylece Mersin’de ziraatı bir adım daha ileri taşıyarak çiftçilere yıllık96 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden sulama tesisleri ile 363.320 dekar münbit araziyi daha sulamaya açacaklarını belirtti.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Son 16 yılda inşa ettikleri71 adet taşkın koruma tesisi ile; Mersin şehir merkezi,
129 yerleşim yeri ve 25.742 dekar araziyi taşkınlardan korunduğunu da aktaran Aydın 14 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatı devam etmektedir.’dedi.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.



0 Yorumlar

Yorum Gönder