KONUŞTURULMAYAN ÇOCUK KENDİNE GÜVENİNİ KAYBEDER



Özellikle genç kuşak anne-babaların çocuğun adına ve ‘biz’ diliyle konuşması, kendini ifade etmesine izin ve fırsat verilmemesi, uzmanlara göre güven kaybına neden oluyor. Medical Park Tarsus Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Seçil Bozkurt, Değişim Anaokulu’nda ailelere verdiği seminerde çocukların dünyaya geldiklerinde çok cesur olduklarını ve hiçbir şeyden korkmadıklarını, ancak özellikle ailelerin etkisiyle çekimser hale geldiklerini belirtti.

CESARETLERİNİ KIRMAYIN
Bozkurt, birçok anne-babanın, çocuğa birisi soru sorduğunda yanıt vermesine fırsat bırakmadan araya girip “4 yaşındayız teyzesi. Kreşe gidiyoruz. Öğretmenimizi çok seviyoruz” diye konuştuğuna dikkat çekti. Uzm. Klinik Psk. Seçil Bozkurt, “Çocuğunuzun kendini ifade etme özgürlüğünü elinden alırsanız kendine güvensiz çocuklar yetiştirirsiniz. Aslında çocuklar her şeyi başarabileceklerine inanırlar. Ancak anne-babanın korumacılığı ve her ihtiyacını giderme ve onun adına iletişim kurma yaklaşımı, onların güvenlerini kırar. Danışanlarımdan 17 yaşındaki bir kız öğrenci, ‘Annem olmadan kendimi ifade edemediğimi, minibüse bile binemediğimi fark ettim’ demişti. Bu çok önemli bir sorun” dedi.

HATALAR DA HAYATIN PARÇASI
Çocuklarınızın bütün ihtiyaçları karşılandığında, anne-babaya bağımlı hale geldiğini kaydeden Bozkurt ailelere şu bilgileri de verdi: “Ailelerin çocuk için fazla beklenti içinde olması, hayal kırıklığı yaşadığında bir daha denemekten korkmasına,kalkıştığı işi bırakmasına sebep olur. Hatalar ve başarısızların da hayatın bir parçası olduğunu ve çocukların bununla tanışması gerektiğini unutmayın. Diğer yandan çocuğun sorumluluk duygusu kazanması kendine güvenini arttırır. Bu nedenle ev içinde, çocuğun yapabileceği sorumluluklar verin.”


0 Yorumlar

Yorum Gönder