SULAMADA HEDEF 5 YILDIZLI PROJELER




Sulama ve sulamanın etkisiyle daha etkin ve yoÄŸun teknoloji kullanımı, uygulanan tarım tekniÄŸi ve kültürel uygulamaların etkisiyle tarımda saÄŸlanan verim artışları, üretim deseninin çeÅŸitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doÄŸrudan ve dolaylı artışa sebep olmaktadır. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluÄŸun azaltılması gayesine hizmet etmekte;bir taraftan da hayat kalitesini yükselttiÄŸi için göçü önlemektedir. ’dedi.

Suyumuzun Dörtte ÜçünüSulamada Kullanıyoruz

Ãœlkemizde ki suyun  40 milyar m3’ünü (%74) sulamada,- 7 milyar m3’ünü (%13) içme-kullanma suyu,- 7 milyar m3’ünü (%13) sanayi suyu ihtiyacını karşılamadakullanılmakta olduÄŸunun altını çizen DSÄ° Genel Müdürü Murat ACU,’ Basınçlı borulu ÅŸebekelerin yapımının artırılması ve klasikyöntemlerle sulama yapılan eski sulamaların rehabiliteedilmesi ile sulamada kullanılan %74’lük su oranınındüşürülmesini hedeflemekteyiz.

Sulamada Önceliğimiz5 Yıldızlı Projeler
Sulama projelerinde önceliklerinin 5 Yıldızlı Projeler olduÄŸunun altını çizen ACU,’ DSÄ° tarafından ‘’Yatırım Programına’’ teklif edilecek aday sulama projelerinde;
• Çiftçilerin sulama talebinin olması,
• Arazinin verimli olması,
• Su kaynağının (baraj veya gölet) hazır olması,
• Cazibe sulaması yapılabilmesi,
• ToplulaÅŸtırmanın yapılabilir olması gibikriterlere göre deÄŸerlendirildiÄŸini belirterek, bu kıstasların tamamını saÄŸlayan projelere, “5 Yıldızlı Sulama Projeleri” adını vermekteyiz. ’dedi.



Ziraatta 6 MilyonlukÄ°lave Ä°stihdam

DSÄ° tarafından geliÅŸtirilen sulama projeleriyle zirai sektörde 6,5 milyon kiÅŸiye ilave istihdam imkanı saÄŸlandığını belirten ACU, ’Bu sayı dikkate alındığında, DSÄ° projelerinin takriben 18 milyon kiÅŸinin geçiminin saÄŸlanmasına doÄŸrudan veya dolaylı rol oynadığı ortaya çıkmaktadır.Sulama ve sulamanın etkisiyle daha etkin ve yoÄŸun teknoloji kullanımı, uygulanan zirai teknik ve kültürel uygulamaların etkisiyle tarımda saÄŸlanan verim artışları, üretim deseninin çeÅŸitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doÄŸrudanve dolaylı artışa sebep olmaktadır. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluÄŸunazaltılması gayesine hizmet etmekte; bir taraftan da hayat kalitesini yükselttiÄŸi için göçü önlemektedir.

DSİ tarafından geliştirilen sulamalar ürün çeşitliliğini de arttırmaktadır. Sulanan alandaki bitki desenindeki gelişmeler incelendiğinde en dikkati çekici nokta,sulamadan önce kuru tarım yapılan alanlarda hububat ağırlıklı ekim yapılırken, sulamadan sonra ürün çeşitliliği meydana gelmesidir. Son yıl verilerine göre, DSİ tarafından geliştirilen sulamalarda bitki deseni; %15 pamuk, %19 hububat, %23 mısır, %7 şekerpancarı, %6 sebze, %1 bakliyat, %6 meyve, %3 narenciye, %3 ayçiçeği, %4 yem bitkisi, %3 bağ ve %10 diğer ürünler şeklinde gelişmiştir.

DSÄ° tarafından iÅŸletmeye açılan sulamalarda üretim deÄŸeri sulamadan önceki duruma göre 6 kat artmıştır. ’dedi.


Klasik Sulama SistemleriTerk Ediliyor

DSÄ° Genel Müdürü Murat ACU,’’ Artık Klasik Sulama Sistemlerini Terk Ettiklerini belirterek, DSÄ°’ce geliÅŸtirilen sulama sistemlerinin mevcut yapısına bakıldığında %35 klasik sistem, %40 kanalet, % 25 borulu kapalı sistem uygulandığını görülüyor. Bu oranın bütün sulama projelerinde, etkin bir sulama yönetiminin ve önemli miktarlarda su tasarrufunun saÄŸlanması maksadıyla yeni yapılacak projeler ve eski sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile % 45-50 seviyelerine ulaÅŸmasını öngörüyoruz.

Bu politika kapsamında ülkemizde borulu sulama sisteminin kullanıldığı alanlar 2009 yılında 278 bin hektar iken 2017 yılında yaklaşık 1 milyon hektara yaklaÅŸtı. Yeni yapılan sulama projelerinde borulu su dağıtım ÅŸebekesiyoÄŸun bir ÅŸekilde kullanılıyor. Yatırım programında olan sulama projeleri tekrar gözden geçirilerek, mümkün olan açık sulama sistemleri, kapalı sulama ÅŸebekelerine dönüştürülüyor. Bu sistemlere geçmek için çiftçiler teÅŸvikedilerek gereken kolaylıklar saÄŸlanıyor. ’dedi.

Hedef; ‘’5 Yıldızlı Projeler ile Sulamada Destan Yazmak’’

Hedeflerinin 2023 yılına kadar; 85 milyon dekar olan ekonomik sulanabilir arazilerimizin tamamını sulamaya açmak olduÄŸunun altını çizen ACU,’Hedefimiz % 25 olan borulu sistem oranını; 2019 yılında %36, 2023 yılında %49 seviyesine çıkarmaktır. Bu baÄŸlamda bütçe imkânları doÄŸrultusunda, iÅŸletmeye açılmış açık sistem sulamaların kapalı sisteme rehabilitasyonlarıyapılmaktadır. ’dedi.

Gölet ve Sulama Projeleri ilehem kırsal kalkınmayı sağlıyor,hem de su kaynaklarımızı koruyoruz.

ACU;’ Sulama projeleri ile kırsaldaki göçün önlenerek vatandaşın yerinde istihdamı saÄŸlanacak, tarım ve hayvancılığın geliÅŸmesine katkı saÄŸlanacak, gelir artışı elde edilecek, Ãœlkenin mevcut depolama kapasitesinin arttırılması ile küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin olumsuz etkilerinin azaltılması saÄŸlanacak,yeraltısuyu potansiyeli emniyetli rezervde tutulacak, yeraltısuyundanpompajlı sulamaların cazibeli sulamaya dönüştürülmesi neticesinde enerji tasarrufu saÄŸlanarak üretim maliyeti düşürülecek, taÅŸkın zararları ve toprak erozyonu önlenecektir. ’dedi.

DSÄ° Genel Müdürü Murat ACU;‘’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz CumhurbaÅŸkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan’a, BaÅŸbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel EroÄŸlu’na şükranlarımı sunuyor, emeÄŸi geçenlere teÅŸekkür ediyorum. ‘dedi.



0 Yorumlar

Yorum Gönder