ÖZYİĞİT: “İTHAL TOHUMA HAYIR!”


Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, Tohum Kanunu ile 2018’den itibaren şirketlerin denetiminde ithal sertifikalı tohum kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini anımsatarak, “Yerli tohum kullanıyor, ithal ve sertifikalı tohuma hayır diyoruz. 2018’de uygulanacak olan şirketlerin denetimlerinde ithal ve sertifikalı tohum kanununun iptali zorunlu ve gereklidir” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, 1924 yılında Milli Mücadeleyi zafere ulaştıran yurtsever meclisin, yerli fidan ve tohumun bedava dağıtılmasını yasa haline getirdiğini anımsatarak, şunları söyledi:
“Çiftçimiz, köylümüz bahçelerinde, tarlalarında, evlerinin önünde biber, domates, lahana, sebze ve meyvelerini yetiştiriyor, buğday, mısır, arpa gibi sebze ve meyve gibi ürünlerini ekerek geçimlerini sağlıyorlardı.”
SERTİFİKALI TOHUM KULLANMAYANA DESTEK YOK
2006 yılında çıkartılan Tohum Kanunu ile 2018’den itibaren şirketlerin denetiminde ithal sertifikalı tohum kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini ifade eden Özyiğit, “Aynı şekilde sertifikalı ithal tohum kullanmayan çiftçi ve köylümüze hükümet destek olmayarak teşvikte vermeyecektir. Ülkemizde köylümüz gelir elde edemediği gibi bu kanunla çiftçimiz ve köylümüz daha da mağdur edilmektedir” dedi.
Stratejik bir alan olan tarımda Türkiye’nin çok ciddi bir sorun yaşayacağına dikkat çeken Özyiğit, şöyle devam etti:
“Yerli tohumların yasaklanması, organik tarımla birlikte sağlıklı beslenmemizde engellenecektir. Sağlıksız bir toplum olarak hayata devam etmemiz istenmektedir.
Konya ilimiz kadar yüzölçümüne sahip Hollanda’nın tarım ihracatı 200 milyar dolarken Türkiye’nin ise 16 milyar dolardır. Her politikada olduğu gibi tarım politikasında da verimsiz, üretken ve yeterli değildir. Yerli Tohum kullanalım, hayata bağlanalım.

Yerli tohum kullanıyor, ithal ve sertifikalı tohuma hayır diyoruz. 2018’de uygulanacak olan şirketlerin denetimlerinde ithal ve sertifikalı tohum kanununun iptali zorunlu ve gereklidir.” 

0 Yorumlar

Yorum Gönder