SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ’NDEN MERSİN’E ÖZEL ÖDÜL


Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulamaları Yarışması’nda Evsel Katı Atıklardan Elektrik Enerjisi Üretilmesi Projesiyle Özel Jüri Ödülü'ne layık görüldü.
Sağlıklı Kentler Mersin’de buluştu
Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl 25’incisi düzenlenen ‘Sağlıklı Kentler İçin Yenilenebilir Enerji’ temalı, Sağlıklı Kentler Birliği Mersin Buluşması başladı.
Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen konferans, Mersin Valisi Özdemir Çakacak,  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Sağlıklı Kentler Birlik Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ile 13 Belediye Başkanı, birlik üyesi belediye temsilcileri, akademisyenler ve yaklaşık 200 katılımcı ile gerçekleşti.
Merkezi Bursa’da olan ve 63 belediyenin üyesi olduğu Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, “Sağlıklı Kentler İçin Yenilenebilir Enerji” konusunu ele almak amacıyla Mersin’de bir araya geldi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ve Mersin tanıtım filminin gösterimi ile devam etti.
Başkan Kocamaz’dan sürdürülebilirlik vurgusu
Konferansın açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, herkes ve her şey için sürdürülebilir bir yaşam standardı oluşturmanın yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile mümkün olduğunu ifade ederek, Mevcut kaynakların gittikçe azalması, hatta tükenmesi, çevre kirliliği nedeniyle mevcut kaynakların kullanılabilirliğinin azalması, kaynakların kullanımında verimlilik artışını zorunlu hale getirmiştir.Biz bugün yenilenebilir enerji kaynaklarını konuşacağız ama aslında ele aldığımız temel konu, herkes ve her şey için sürdürülebilir bir yaşam standardı oluşturmaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmasının devamında Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevre bilincinin gelişmesine yönelik çalışmalara önem verdiklerini ifade eden Başkan Kocamaz, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak; kanunların verdiği yetki ve sorumluluklar çerçevesinde olağanüstü bir gayret göstererek üzerimize düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz.Halkımızın ve çocuklarımızın günlük hayatlarında çevre bilinciyle hareket etmeleri konusuna ayrı bir önem veriyoruz.Bu anlamda çeşitli etkinlikler düzenliyor; yazılı ve görsel medya aracılığıyla bilinçlendirme ve duyarlılığı arttırma çalışmaları yürütüyoruz” dedi.
Vali Çakacak: “Şanslı bir noktadayız”
Mersin’in yenilenebilir enerji elde etmeye yönelik önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise yaptığı konuşmada “Alternatif kaynaklardan enerji sağlanması sosyo-ekonomik yönden önemlidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bugün dünyanın gelişmiş ekonomilerinde bu kaynaklar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bölgemize baktığımızda değerlendirilmeyi bekleyen zengin doğa kaynaklarına sahibiz. Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda şanslı bir noktadayız. Yine rüzgâr enerjisi potansiyel atlasına göre ilk on arasındayız. Mersin’imiz, kaynaklardan elde edilecek enerjinin etkin bir şekilde kullanılması konusunda ülke ekonomisine katkı sağlayacak durumdadır”ifadelerine yer verdi.
Fosilin yerini yenilenebilir enerji alıyor
Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe de yaptığı konuşmada fosil atıkların artık tükenmekte olduğunu ve gerçekleştirilen konferansın, yenilenebilir enerji konusunda kentlerin bilinçlendirilmesini amaçladığını aktardı. Prof. Dr. Türe, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği bir bilim kurgudur ama aynı zamanda bilimsel bir gerçektir. Artık bilimsel araştırmalar gösteriyor ki fosil enerji kaynakları tükeniyor. Başta iklim değişikliği gibi çevresel problemlere neden oluyor. Çözüm, toplumda enerji kullanım kültürünün değişmesi ile mümkündür. Tüketilen toplam enerjinin yüzde 80’e yakını kentlerde gerçekleşmektedir. İşte bugün sağlıklı kentler için yenilenebilir enerji konusunu kentlerin gündemini yaratmak ve tartışmak için bir aradayız. Ülkemizin en güzel illerinden biri olan Mersin’de düzenlediğimiz konferansın atılacak adımlar için başlangıç olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Avrupa ile Türkiye fark büyük
Sağlıklı Kentler Birlik Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Köşker, “Enerjinin çevre sağlığına uygun olması için yenilebilir enerji konusunda çalışmalar yapmamız lazım. Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’deki rakamlarla Avrupa’daki rakamlara baktığınız zaman büyük farklar var. Türkiye’de güneş enerjisi alanında ciddi bir yatırım ve devlet desteği var. Ancak enerji ve elektrik kurumlarının alım fiyatının düşük olması, tercih edilmesi anlamında olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bugün burada yenilenebilir enerji konulu konferansımızda değerli akademisyenlerimiz araştırmalarını bizimle paylaşacak, bizler de bilgi sahibi olacağız” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne “Jüri Özel Ödülü”
25’inci Olağan Meclis Toplantısı’nın yapıldığı konferans, 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulamaları Yarışması Ödül Töreni ve karbon salınımını hesaplayan üye belediyelere verilecek sertifika töreni ile devam etti. 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulamaları Yarışması Ödül Töreninde 8 belediye ödüle layık görülürken, Mersin Büyükşehir Belediyesi Evsel Katı Atıklardan Elektrik Enerjisi Üretilmesi Projesi ile Özel Jüri Ödülü'nü aldı.

Ödül ve sertifika törenlerinin ardından “Sağlıklı Kentler İçin Yenilenebilir Enerji” konusunda yapılan araştırmalar ve öneriler, konunun uzmanları tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

0 Yorumlar

Yorum Gönder