BARIŞ VE KÜLTÜR FESTİVALİ YENİCE’DE KUTLANDI


13. Yenice Barış ve Kültür Festivali, Tarsus’un Yenice Mahallesi’nde çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Etkinlikte, eski Belediye önünde toplanan kortej, bando takımı eşliğinde Atatürk Anıtı’na geldi. Burada çelenk sunumun ardından saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasından sonra barış güvercinleri uçuruldu.
Burada bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro, festivalinin müzik bölümlerini yaşanan terör olaylarından dolayı iptal ettiklerini söyledi.
Boro, “1 Eylül 1939 tarihinde Naziler’in Polonya’yı işgal etmesiyle başlayan 2. Dünya Savaşı’nın başlangıcı kabul edilen 1 Eylül tarihi her yıl ülkemizde Dünya Barış Günü olarak kutlanmaktadır.  Yenice, iki büyük dünya savaşında da tarihi açıdan önemli olaylara sahne olan iki önemli toplantıya ev sahipliği yapmıştır.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Mersin, Tarsus, Yenice, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Bu toprakların kahraman evlatları kurtuluş mücadelesini kazanarak Fransızlar’ın bölgemizi terk etmelerini sağlamıştır. İşte Çukurova’yı işgal eden  Fransızlar’ın topraklarımızı devir teslim etme protokolü Yenice İstasyonu’nda bir vagon içerisinde imzalanmıştır. Bu protokole göre Yenice 19 Aralık 1921 tarihinde Çukurova’da kurtulan ilk yerleşim yeri olmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesinden hareketle, dünyayı kan gölüne çeviren 2. Dünya Savaşı’na girmeyerek ülkemizin barış içerisinde kalmasını sağlayan Türk Heyeti böylece tüm dünyaya barıştan yana olduğunu ilan etmiştir. 
Maalesef ülkemizde son günlerde yaşanan terör olaylarından dolayı 13. Yenice Barış ve Kültür Festivali’nin eğlence kısmını iptal etmek durumunda kaldık. Gönül isterdi ki, Dünya Barış Günü’nü huzur, barış ve kardeşlik içerisinde kutlayalım ama öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, bu saydığımız güzellikleri bir arada yaşamak mümkün olmuyor “dedi.

Konuşmaların ardından kortej, İnönü-Churcill Parkı’na geçti, burada barış meşalesi yakıldı. Resim Sergisi’nin gezilmesinin ardından törene katılanlar, Beyaz Vagonu gezdi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder