TENYANIN FATURASI AĞIR OLDU


Tarsus’ta  yaşayan 16 yaşındaki  F.N. K.’nın çektiği karın ağrılarının, karaciğerindeki iki büyük kistten kaynaklandığı anlaşıldı. Genç kızın Medical Park Tarsus Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Sun tarafından yapılan ameliyatında, karaciğerinden toplam 600 gram ağırlığında iki kist çıktı. Örneğine nadiren rastlanan kiste, F.N.K.’nın ailesinin evde bir süre beslediği aşısız köpek ya da yediği çiğ köftenin içindeki tenyanın yol açtığı sanılıyor.

ÖNCE ÖNEMSEMEDİ
Geçtiğimiz Ekim ayında karın ağrısı şikayeti yaşamaya başlayan F.N.K., önce bu durumu önemsemedi. Yaklaşık 2 ay boyunca ağrıları daha da artan F.N.K., bir kamu hastanesine başvurdu. Hastanede yapılan tetkik ve muayenelerde, karaciğerin sağ ve sol loplarında iki ayrı kist olduğu belirlendi. Ancak yapılan laparoskopik (kapalı) ameliyatta kist alınamadı. Bunun üzerine F.N.K. Medical Park Tarsus Hastanesi’ne başvurdu. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Sun, açık ameliyatla kistlerin alınması gerektiğini söyledi.

BEYİN VE AKCİĞERE DE YERLEŞİYOR

Op. Dr. Mehmet Ali Sun ve ekibinin gerçekleştirdiği açık ameliyatla, sol karaciğerden 250 gram, sağ karaciğerden ise 350 gram kist çıkarıldı. Ayrıca genç kızın karaciğerinin hasar görmüş sol tarafı da alındı. Hastanede 3 gün gözetim altında kaldıktan sonra F.N.K. taburcu edildi. Op. Dr. Sun, bu kistlere, aşısız köpeklerin tenyası, etli çiğ köfte ve bazen de iyi temizlenmemiş sebze-meyveden bulaşan ‘tenya echinoccocus’un yol açtığını söyledi. Op. Dr. Sun, “Tenya echinoccocus, çoğunlukla karaciğere, bazen beyin ve akciğere yerleşiyor. Bu canlıdan ve yol açtığı kistlerden korunmak için evcil köpekler aşılanmalı, etler iyice pişirilmeli ve sebze-meyve iyi yıkanmalıdır” diye konuştu.

0 Yorumlar

Yorum Gönder