YÖRÜK SORUNLARI ANKARA’DA TARTIŞILDI


Güneydoğum Derneği tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı işbirliğinde gerçekleştirilen Yörük Çalıştayı Ankara’da yapıldı.
Çalıştaya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 22. Dönem Mardin Milletvekili Nihat Eri, Adıyaman Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Besim Şişman, Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, Yörük dernekleri temsilcileri ile kamu kurumları yetkililerinin yer aldığı 53 katılımcı katıldı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz açılış konuşmasında, Yörük kültürünü yaşatmanın aslında insanı, doğanın evladını, Türk’ün özünü ve mayasını yaşatmak olduğunun altını çizerek, Yörüklerin pek çok sorunlarının olduğunu ve bunlara çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.
Yörük sorunlarının ayrı ayrı ele alınıp ilgili birimlere, bakanlıklara ve yerel yönetimlere ulaştırılıp çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Başkan Kocamaz, “Üretici doğal üretimden uzaklaştırılmamalıdır. Otlatma Yönetmeliği düzenlenerek, konaklama ve otlatma alanları göç yolları, ormandan gasp edilen alanlar yeniden eski yapısına döndürülmeli, bulundukları yerlerin yerel yöneticilerin ve Yörüklerin de fikirleri alınarak değerlendirilmelidir. Ağaçlandırma çalışmalarının, Yörüklerin binlerce yıldır kullandıkları göç yollarını kapatmak için değil, ormandan gasp edilmiş arazilerin yeniden eski yapısına kavuşturulması için yapılması gerekir” dedi.
Yörük çocuklarının erken göçler sebebi ile eğitimlerini erkenden bırakmak durumunda kaldıklarını söyleyen Başkan Kocamaz, okul çağında çocuğu olan ailelerin okullara yakın bölgelerde kışlamalarının kolaylaştırılması ya da göç etmek zorunda olanların eğitimleri konusunda alternatifler üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Yörüklerin sorunlarının, araştırılarak, dinleyerek, yaşayarak öğrenilip çözüm bulunabileceğini belirten Başkan Kocamaz, sorunları sadece çalıştaylarda konuşmanın yetmeyeceğini, bu sorunların devlet eliyle sahiplenilip, desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Yörük kültürünün kayıt altına alınması ve yok olmasının önlenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Kocamaz, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Yörük Müzesi, kültür ve yaşantılarını kayıt altına alacak belgesel çalışmalarımıza devam ediyoruz, bu müze ile Yörük kültürünü yaşatmayı ve belgesel çalışması ile de insanlara bu kültürü tanıtmayı amaçlıyoruz. Ayrıca onlar için yapılacak olan iyileştirme ve geliştirmenin her adımında elimizden gelen desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
Güneydoğum Dernek Başkanı Duygu Sucuka, çalışmalarına desteklerini esirgemeyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini iletti.

Yapılan bu çalışmalar sonrasında şimdiye kadar elde edilmiş olan verilerin değerlendirileceği bir Yörük kitabı yayınlanması hedefleniyor.

0 Yorumlar

Yorum Gönder