Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal, 22 Şubat’ta Mersin’de etkili olan ve tarım arazilerinde büyük hasara yol açan zirai don afeti ile ilgili 26 Şubat tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
22-25 Şubat 2025 tarihleri arasında geceleri hava sıcaklıklarının ortalama -8,7°C’ye kadar düşmesi ile Mersin genelinde yoğun şekilde zirai don etkili oldu. Sahil bölgesinde açıkta yetiştirilen sert ve yumuşak çekirdekli meyve türleri, turunçgiller ile subtropik meyvelerde sürgün ve çiçeklenme faaliyetlerinin başlaması, örtü altı sebze ve meyvelerde hasadın ve meyve gelişiminin devam etmesi nedeniyle düşük sıcaklıklardan dolayı tarım arazilerinde büyük çaplı zararlar meydana geldi.
MHP Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal ilkbahar geç donlarının, tarımsal üretim için en tehlikeli düşük sıcaklık zararı olarak bilindiğini belirttiği soru önergesinde şu beyanda bulundu;
“Bitkiler, aktif büyüme döneminde (çiçek, sürgün, küçük meyve v.b.) olduklarından dolayı düşük sıcaklıklara olan hassasiyetleri daha fazla olmakta ve tarımsal üretim zararı daha büyük çapta gerçekleşmektedir.”
Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde aşağıdaki soruları yöneltti;
Diğer Bakanlıklar ve AFAD Başkanlığı ile koordinasyon sağlanarak Mersin ilimizin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmesi için bir çalışma başlatıldı mı?
Yaşanan zirai don felaketi sonucunda zarar gören çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için saha çalışması başlatılmış mıdır?
Don felaketinden zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının ertelenmesi için bir çalışma başlatılmış mıdır?
Zirai don felaketine bağlı olarak meydana gelen zararların telafi edilmesi için çiftçilerimize hangi desteklerin verilmesi planlanmaktadır?
Zirai don felaketinden zarar gören tarım alanlarında bir an önce yeniden üretime başlanabilmesi için hangi politikaların uygulanması planlanmaktadır?
Tarım Sigortaları tarafından zirai don felaketinden zarar gören çiftçilerimizin zararının tamamı karşılanacak mıdır? Ayrıca Tarım Sigortaları tarafından zararı karşılanmayan çiftçilerimize hangi destekleri vermeyi
planlıyorsunuz?
0 Yorumlar