Ticaret Borsası olağan haftalık toplantısı gerçekleşti


 TARSUS-HABER-  Tarsus Ticaret Borsasının    olağan haftalık yönetim    kurulu  toplantısı gerçekleşti.

Toplantıda Tarımda Yeni Destekleme Modeli ile yaş meyve ve sebze ihracatı konuları istişare edildi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz, yönetim Kurulu üyeleri Yücel Gürbüz, Ayhan Bayram ve İlhan Titiz’in istişarede bulunduğu Tarımda Yeni Destekleme Modeli ile  yaş meyve ve sebze ihracatı konuları toplantının ana gündemini oluşturdu.

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke toplantı sonunda yönetim kurulu üyeleri ile gerçekleştirdiği istişarede Tarımda Yeni Destekleme Modeli ile ilgili acil cevap bekleyen konulara değindi.

Yönetim Kurulu Başkanı Teke; “Çiftçiler genel anlamda desteklerin ekimden önce açıklanmasından memnun. Yeni modelle ilgili çok fazla soru geliyor. Çiftçilerimizin önemli endişeleri de var ve haklılar. Bizlerde bu endişelere çözüm arayışında olduğumuzu her zaman dile getiriyoruz. Bunlardan birkaçını sıralamak istiyorum.

Çiftçimizin en önemli endişelerinden biri desteklerin alan bazlı olması nedeniyle kiralanan arazilerde desteklerin tapu sahibi tarafından alınacak mı sorusu var. Fark ödemesi desteğinin mutlaka ekimden önce açıklanmasını istiyorlar. Hayvancılık konusunda ise çiftçi daha umutsuz. Artan maliyetler, sütte yaşanan fiyat krizi, karkas et fiyatlarındaki gerileme nedeniyle şikayetlerini dile getiren çiftçiler bu şartlarda hayvancılığı sürdüremeyeceklerini ifade ediyorlar.

Biz çiftçimizin bu endişelerinin bir an önce giderilmesi için çalışmalarımıza, lobi faaliyetlerimize hız kesmeden devam etmeliyiz “dedi.

YAŞ MEYVE VE SEBZE ÜRETİM VE İHRACATINDA BÖLGEMİZİN PAYI BÜYÜK

İklimsel değişiklikleri her yönüyle hissediyoruz diyen Başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz,”Ülkemizin önde gelen meyve ve sebze üreticisi olan Mersin, Adana, Antalya, Hatay ve Muğla illerinde hissedilen iklimsel değişiklikler meyve ve sebze üretimini olumsuz etkiledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin meyve üretiminin yüzde 43'ünü, sebze üretiminin ise yüzde 30'unu gerçekleştiren bu beş İl’de, ülkemizin yaş meyve ihracatının yüzde 51'i ve yaş sebze ihracatının yüzde 70'i yapılmaktadır.

Üretim ve ihracattaki bu değerlere başka bir açıdan baktığımızda ise bölge olarak, Tarsus’un % 40 lık payı ile İlimiz yüzde 13’lük bir pay ile Türkiye meyve üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Diğer yandan, yüzde 7’lik oran ile sebze üretiminde 3. sıradadır. İhracatta ise yüzde 27’lik pay ile ülkemizin yaş meyve ve sebze ihracatında da ilk sırada bulunmaktayız. Bu gelişmeler doğrultusunda, yaş meyve ve sebze sektöründe önümüzdeki yıllara yönelik bir yol haritası için geç kalmamalıyız.” Dedi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder