Nihat Gider yazdı: Nereden Nereye?


 

Nereden  Nereye-1923’te Cumhuriyet‘in ilk ilan edildiği yıllarda, savaştan yeni çıkmış ve yeni kurulmuş Türkiye’nin en önemli ihtiyacı insani temel ihtiyaçlardı.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini yada diğer adıyla Maslow ihtiyaçlar piramidini bir çoğumuz bir yerlerde duymuşuzdur.

Piramidin en altında yeme, içme, uyuma, barınma vs gibi en temel ihtiyaçlar bulunur.

Bir üstte güvenlik, güvende hissetme, bir üstte aidiyetlik, ait olma, bir üstte saygınlık ve en üstte de kendini gerçekleştirme bulunur.

Maslow’a göre insanlar belirli kategorideki ihtiyaçlarını karşılayınca, hiyerarşiye göre bir üstteki ihtiyaçlarını tatmin etme arayışına girerler.

Yani en üstte bulunan kendini gerçekleştirmeye ulaşabilmek için piramidin en alttan yukarıya kadar olan diğer tüm aşamalarını tek tek gerçekleştirmiş ve geçmiş olmaları gerekir.

Pandemi, Rusya&Ukrayna savaşı, gıda krizi, iklim krizi, Slovakya Başbakanına yapılan suikast, İran Cumhurbaşkanının helikopter kazası ile ölmesi vs. gibi durumlara bakınca, global dünyada insanlığın hiyerarşideki yerinin en fazla ikinci basamak olan güvenlik, güvende hissetme basamağı olduğunu görüyoruz.

 

Peki günümüz Türkiye’si olarak bu ihtiyaçlar hiyerarşisinin neresindeyiz?

En önemli önceliğimiz kendimizi gerçekleştirmek mi yoksa saygınlık, aidiyet, güvenlik mi?

Ya da en önemli önceliğimiz gıda, barınma, okul giderleri vs. gibi temel ihtiyaçları karşılayabilmek mi?

Şu an en öncelikli ihtiyacımız; kaygımız hangisi?

 

Son süreçte yüksek faiz getirisinden kaynaklı olarak konut satışlarında sert düşüş yaşandı ve satışlar nerdeyse durma noktasına geldi.Bu nedenle de satış yapamayan müteahhitler inşaat yapımını düşürmek zorunda kaldı ve yeni projelere de başlayamadı.Ama bir yandan da insanların mevcut daire talebi aynı ve hatta artarak devam ediyor ve bu durumda piyasada iyice azalmış olan kiralık daire bulabilmeyi çok zorlaştırıyor.Bulunabilen kiralık dairelerin fiyatları da çok ama çok yüksek ve hızlı bir şekilde yükselmeye de devam ediyor.Artık kaliteli barınma talebi yerini sadece barınma talebine bırakmış durumda.

Gıda fiyatları da her geçen gün biraz daha artıyor ve insanların mevcut geliri kaliteli beslenmeyi karşılayamadığı için artık sadece beslenmek için gerekli gıdalar alınmaya çalışılıyor.

 

Yani 2024 yılına geldiğimizde Türkiye’nin en önemli ihtiyacının insani temel ihtiyaçları karşılamaya çalışmak olduğunu hep beraber yaşayarak deneyimliyoruz.Yani Maslow’un  ihtiyaçlar piramidinin şuan en altında olduğumuzu yaşayarak deneyimliyoruz.

 

Oysaki 1938’li yıllarda Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi o dönemin standartları içerisinde ‘’kendini gerçekleştirme’’ aşamasına kadar taşımamış mıydı?

Nereden  nereye..

Varlığınız daim olsun..

 Nihat Gider

0 Yorumlar

Yorum Gönder