“Stoa Felsefesi ve Tarsus'ta Stoacılık” adlı kitabı çıkartıldı


 TARSUS-HABER- Antik çağda yaşamış şair matematikçi ve gök bilimci Tarsuslu filozof Aratos adına çıkan Aratos Felsefe Dergisi ayrı basım kitaplar yayınlamayı sürdürüyor.

Bugüne kadar başta Tarsus tarihi ve kültürünü yansıtan kitaplarla birlikte şiir, öykü ve roman gibi edebi eserlerin yanı sıra felsefe üzerinde de kitaplar yayınlıyor.

Aratos Yayınları tarafından son olarak ise “Stoa Felsefesi ve Tarsus'ta Stoacılık” adlı kitabı çıkartıldı.

Edinilen bilgiye göre, 2021 ve 2022 yıllarında gerçekleştirilen Tarsus Felsefe Festivallerinde yapılan konuşmalar da Aratos Yayınları tarafından kitaplaştırılmıştı.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın “Tarsus Stoa Felsefesinin Merkezlerinden Biridir” başlıklı sunusuyla kitapta yer alan yazıların konu başlıkları ve yazarları şöyle; “Kentin Ünlüleri Stoiklerdir” (Strabon), “Tarsuslu Bir Filozof Gökbilimci Aratos”, “Stoa Felsefesinin Direği Tarsuslu Bir Filozof: Krhisippos”, “İlk Stoa Döneminde Tarsuslu Bir Filozof: Khrisippos” (Mustafa Günay), “Bir Tarsus Valisi: Hukukçu ve Stoacı Filozof Cicero” (Uğur Pişmanlık), “Sotaya Yatmak, Stoada Felsefe Yapmak” (Uğur Pişmanlık), “Tarsuslu Filozoflar Kronolojisi, Mithraizm ile Stoacı Düşünce ve Tarsus İlişkisi” (Uğur Pişmanlık), “Stoa Ahlakı” (Afşar Timuçin), “Stoa Yaşam Felsefesi” (Kamuran Elbeyoğlu), “Stoacılıkta İnsan Kavramı ve Bazı Erken Stoacıların Fragmanlarından Seçmeler” (Derleyen ve Çeviren: Prof. Dr. Doğan Göçmen), “Stoacılara Göre Mantık” (Diogenes Laertius Çeviri: Prof. Dr. Doğan Göçmen),” Stoa Felsefesinde Diyalektik” (Celal Gürbüz), “Stoacı Düşünce Üzerine Diyalektik Bir Yaklaşım Denemesi” (Uğur Pişmanlık).

Aratos dergisi yayın yönetmeni ve Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Aratos Yayınları’dan çıkan “Stoa Felsefesi ve Tarsus'ta Stoacılık” adlı kitabına yazdığı “Tarsus Stoa felsefesinin merkezlerinden biridir” başlıklı sunuş yazısında şu görüşlere yer vermiş, “Stoa felsefesi bizi neden ilgilendiriyor? Çünkü stoa felsefesi, antik çağ felsefesi içerisinde akla en yatkın felsefedir ve günümüz modern felsefesini etkileyerek ona zemin sunan bir düşünce sistemidir. Stoacı filozofların hepsi için söylenmese de özellikle Tarsuslu filozof Khrisippos’un diyalektiğe katkısı ve stoacıların bir bölümünün düşünceleri nedeniyle stoa felsefesi rasyonel ve materyalist bir öz taşımaktadır. Belki de bu özelliği, Kıbrıslı Zenon’un kurduğu stoacılığın diğer antik felsefi düşünüş biçimlerinden ayırdığı söylenebilir.

Stoa felsefesinin güçlü etkisi günümüzde de kendisini hissettirmektedir.  Ancak şu söylenmelidir; eski çağ ile başlayıp antik çağ felsefesiyle devam eden ve orta çağda skolastik felsefe ile rönasansa kadar gelen düşüncenin yolculuğu 19. yüzyılda Fransız devrimiyle başlayan Avrupa Aydınlanmasının düşünsel arka planını oluşturan modern felsefe, kendisinden önceki felsefe birikiminden yararlanmış ve onu aşmıştır.

Jean Jack Reussesu, Volter, Diderot ve Robespierle başlayan, aklın ve aydınlanmanın öne çıktığı yeni düşünce Kant, Hegel ve Marks ile doruğa ulaşmıştır.

Bu açıdan bakıldığında, Afşar Timuçin’in dediği gibi, “Fransız devriminin ruhunda stoacılık vardır”.

Birçoğu Aratos Felsefe Dergisinden stoa üzerine yayınlanmış olan ve yeni yazılarla da beslenen ve stoacılık üzerine toplu bir kitap ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öte yandan Atina, Roma ve İskenderiye gibi antik çağın stoa felsefesinin merkezlerinden bir sayılan Tarsus’la ilişkine değinilmiştir.

Yaklaşık 40 kadar Tarsuslu filozofun varlığı ve tamamına yakının Stoacı görüşte olması bu kentle ilişkini ortaya koyan en somut örnek sayılır.

2021 ve 2022’de gerçekleştirdiğimiz Tarsus Stoa Festivali ile de bu somutluğu günümüze taşımış olduk".

 

Uğur Pişmanlık

Gazeteci-Yazar

Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni

0 Yorumlar

Yorum Gönder