Türkiyede ilk defa Anadolulu bir filozof adına posta pulu basıldı

Türkiyede ilk defa Anadolulu bir filozof adına posta pulu basıldı
TARSUS-HABER- Türkiyede ilk defa Anadolulu bir filozof adına posta pulu basıldı.  Tarsus’ta 2004 yılından bu yana yayın yapan Aratos dergisinin 20. yıl anısına Aratos pulu bastırıldı. .

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın kurucusu olduğu ve yayın yönetmenliğini yaptığı Aratos Felsefe dergisi 113. sayıya ulaştı. Evrensellik ölçüleri içinde emekten yana, yurtsever, ilerici ve aydınlanmacı ilkeler doğrultusunda yayın yapan Aratos Felsefe dergisi 20. yıl anısına özel bir pul bastırıldı.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşan yeni yıl yaklaşırken PTT tarafından, Gökbilimci filozof Tarsuslu Aratos’a özel anma pulu basıldı. MÖ. 315’te Tarsus’ta doğmuş olan şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozof Aratos adına yeni yıl için posta pulu olarak basıldı. Aratos Felsefe Dergisi’nin 20. yılıanısına PTT tarafından özel olarak basılan pulun arka planında uzayda dünya ve gezegenlerin yer aldığı zeminde Tarsuslu gökbilimci filozof Aratos’un resmi yer almaktadır. Ayrıca, pulun kenarlarında ise “Aratos Felsefe Dergisi 20. Yıl. Felsefenin Kenti Tarsus. Tarsuslu filozof Aratos 315-240” yazıları

yer almaktadır. PTT, bir adet de büyük boy Aratos pulunu Uğur Pişmanlık’a takdim etti.

Aratos Felsefe Dergisi’nin Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin yaptığı

açıklamada, Aratos’un Tarsus’un en uzun soluklu ve tek entelektüel yayını olduğunu ifade ederek, “2004 yılında yayın hayatına başlayan dergimizin yaklaşan 20. yılı anısına özel bir posta pulu bastırdık. Dergiye adını verdiğimiz Tarsuslu filozof Aratos bir gökbilimci (astronom) olması nedeniyle

ona uygun bir görselliğin yer aldığı pul tasarımı yaptık. Ayın yüzeyinde Aratos’un adını taşıyan bir krater var. Aratos pulunun tasarımında da kozmosu yani, evreni-uzayı kullandık. Aratos imajlı bu özel pulu yeni yıla kadar hem postalama işleminde hem de anı olarak edinmek isteyenler ve arşiv için değerlendirilecektir” dedi.

Uğur Pişmanlık açıklamasında felsefenin toplumsallaşması için çaba gösterdiklerini belirterek, “Aratos Felsefe Dergisi olarak, Tarsus’un kültürel gelişmesine katkıda bulunmaya ve uygun olan her koşul ve aracı da kullanarak Tarsuslu filozof Aratos ile diğer filozoflarımızı tanıtmaya çalışıyoruz.

Aratos adına bastırdığımız PTT posta özel anma pulu bir semboldür. Felsefe adına yürüttüğümüz çalışmaları simgeler. Günümüzden 2 bin yıl öncesinde Tarsus’taki felsefe okullarında yetişmiş 40 kadar filozofumuz var. Bu Tarsus’un hem kültürel gelişimi hem de kimliği açısından çok önemli. Bu nedenle Tarsus felsefe kenti olması için uğraşıyoruz” diye konuştu.

0 Yorumlar

Yorum Gönder