Tarsus'tan “Anadolu'da Felsefeye Yolculuk” Yapıldı


 
TARSUS-HABER- Geçtiğimiz hafta sonu Tarsus’ta bir felsefe etkinliği daha gerçekleşti.Türkiye Felsefe Kurumu, Aratos Felsefe Dergisi ve Tarsus Belediyesi’nce ortaklaşa düzenlenen “Anadolu'da Felsefeye Yolculuk” etkinliğinin 6.’sı Tarsus’ta gerçekleştirildi.

“Anadolu'da Felsefeye Yolculuk”-VI etkinliği “Antik Çağın Tarsuslu Filozofları ve Stoa Felsefesi” başlığıyla 15-16 Ekim tarihlerinde Tarsus’ta Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi’nde yapıldı.

Oldukça zengin bir program içeriğine sahip olan “Anadolu'da Felsefeye Yolculuk” etkinliği, Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı: Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi’nin açılış konuşmalarıyla başladı.

“Kültür Mirası ve Tarsus” başlıklı ilk oturumun konuşmacıları ve başlıkları şunlardı, Prof. Dr. Aslı Özyar: “Tarsus Tarihine Gözlükule’den Bakış”, Hüseyin Adıbelli: “Felsefenin Eylem Alanı Olarak Tarsus”, Uğur Pişmanlık: “Tarihsel Süreç İçinde Tarsus’un Kltürel Evreleri”, Prof. Dr. Zehragül Aşkın: “Neden Stoacı Felsefe?”, Dr. Cengiz Çevik: “Stoa Felsefesinin Kuruluşu: Kökler ve Kurucular”, Doç. Dr. Melike Molacı: “Tarsuslu Antipatros ve Erek”, Celal Gürbüz: “Khrisippos’ta Mantığın Etikle Bağlantısı”, Prof. Dr. Eyüp Erdoğan: “Stoic Mizaç”, Prof. Dr. Taşkıner Ketenci: “Stoa Felsefesinin Günümüzdeki Pazar Değeri”, Dr. Öğrt. Üyesi   Deniz Kanıt: “Stoa: İyinin ve Kötünün Ötesi”, Dr. Öğr. Üy. Birdal Akar: “Stoa’dan Camus’ye İntiharın Rasyonalitesi”.Etkinlik kapsamında Uğur Pişmanlık’ın senaryosunu yazdığı ve Yardımcı Yönetmenliğini yaptığı “Antikçağda Tarsus’ta Felsefe” belgesel filmin gösterimi gerçekleştirildi, Aratos Yayınları standında Uğur Pişmanlık’ın son çıkan Kitabı “Sahneye Uyarlanmış Bir Yaşam: Kerim Afşar” kitabını imzaladı,

Edinilen bilgiye göre, Türkiye Felsefe Kurumu’nun öncülüğünde başlanan “Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” toplantılar dizisi, daha önce 2-3 Kasım 2012 tarihlerinde Denizli'de düzenlenen "Hierapolisli Bir Filozof Epiktetos”, 8-9 Kasım 2013 Miletli Filozoflar Thales Anaksimandros ve Anaksimenes”, 19-20 Nisan 2013’te Sinop’ta “Sinoplu Bir Filozof: Diogenes”, 6-7 Kasım 2015’te Urla’da, “Anaksagoras” adına ve 8 Ekim 2021 tarihinde ise "Bugünden Yunus Emre'ye Bakarken" adıyla düzenlendi.

Yapılan açıklamada, “Anadolu'da Felsefeye Yolculuk” etkinliğinin 6.’sı ise “Antik Çağın Tarsuslu Filozofları ve Stoa Felsefesi” başlığıyla gerçekleştirildiği, katılım ve ilginin oldukça iyi olduğu belirtildi.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık yaptığı açıklamada, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Tarsus’un bir felsefe kenti olacağını ifade ederek, “Tarsus’ta felsefe köklü tarihsel bağları vardır. Antik çağda Tarsus’ta çok sayıda felsefe okulu bulunuyordu. Dünyanın en eski üniversiteleri arasında sayılabilecek bu okullardan pek çok filozof yetişmiştir. Günümüzde yaptığımız bu etkinlikler, geçmişteki felsefe çabalarıyla ve filozoflarla yeninden bağlar kurmak ve bunu geleceğe taşıyarak Tarsus’u bir felsefe kenti yapmaktır.“Anadolu'da Felsefeye Yolculuk” etkinliğine gösterilen ilgi nedeniyle tüm katılımcılara ve emek verenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.Ayrıca Etkinlikte, “Tarsuslu Filozoflar” Resim ve Heykel Sergisi de yer aldı,Etkinliğin 2. günü ise akademisyenler ve katılımcılar, gazeteci Uğur Pişmanlık’ın eşliğinde “Aratos’un İzinde Tarih-Kültür Gezisi” yapıldı.

 



0 Yorumlar

Yorum Gönder