Tarımsal gücü ile lokomotif bir kentiz, Ancak yakın gelecekte en büyük sorunumuz "SU" olacak,


Tarımsal gücü ile lokomotif bir kentiz, Ancak yakın gelecekte en büyük sorunumuz "SU" olacak, 


İhracata yönelik narenciye,açıkta ve örtü altı  yaş meyve-sebze üretiminin giderek yaygınlaştığına işaret eden Başkan Murat Kaya, " İl'inin sahip olduğu 3 milyon dekar tarım arazisinin 1 milyon dekarına sahip Tarsus yarattığı tarımsal gücü ile lokomotif bir kenttir, Ancak yakın gelecekte en büyük sorunumuz "SU" olacak,." Dedi. 


Borsa Başkanı Murat Kaya" İl bazında yapılan üretimin üçte biri ihracata gitmektedir. Meyve ve sebze endüstrisi her biri farklı özellikte arz ve talebe sahip olan çok sayıda ürünlerden oluşmaktadır. Her ne kadar yüzlerce meyve ve sebze ürünleri ticari olarak alınıp satılıyor ise de sadece belirli sayıda ürünler bu piyasada önemli bir rol oynamaktadır. İlimiz de 12 ay boyunca ekonomik olarak meyve ve sebze üretimi söz konusudur. Tarsus olarak toplam sebze üretiminin yüzde 38'ni, meyve üretiminin yüzde 34 nü, örtü altı sebze ve meyve üretiminin ise yüzde 25'ni, nar dahil narenciye üretiminin ise yüzde 43'nü karşılıyoruz.

Bu noktada üretimin üssü olan Tarsus'un 2021 yılı tarımsal ve hayvansal üretim değerlerinin toplamının aratarak, 2022 yılı sonuna kadar 15 milyar tl'yi ulaşmasını bekliyoruz." İfadelerini kullandı. 


Su Sorununa da değinen Başkan Murat Kaya; 


"Su olmadığı zaman biz bu ürünleri nasıl üreteceğiz. Zaten ithal eden ülke olduk. Sulamayla ilgili su sitemi ile ilgili acil bir çözüm bulunması lazım. Bunu devletin acil planlamaya alması ve hayata geçirmesi lazım.Kullanılan tarımsal sulamanın % 45 i hedefine ulaşmadan buharlaşıyor, imha oluyor. Yarın kuraklık olursa, suya sahip çıkamazsak NE YAPACAĞIZ. 


Dünyanın hiç bir yerinde vahşi sulama kalmadı artık , ama ülkemizde var.Artık modern sulama sistemlerine geçmenin kanaatindeyim." dedi 

0 Yorumlar

Yorum Gönder