BÜYÜKŞEHİR, ‘CİRCULAR 3: ULUSAL ÇEVRE VE SANAT SERGİSİ’Nİ MERSİNLİLERLE BULUŞTURDU


 BÜYÜKŞEHİR'İN ÇEVRE FARKINDALIĞI SERGİSİ’NDE  5 ŞEHİRDEN 17 SANATÇI ESERLERİYLE YER ALDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Circular 3: Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi’ni sanatseverlerle buluşturdu. Özgecan Aslan Barış Meydanı'ndaki çocuk oyun parkının sanatsal bir mekan olarak seçildiği sergide, ekoloji temasıyla farkındalık yaratıldı. Serginin koordinatörü D5 sanat ortamı kurucularından Veli Mert, “Daha önce Mersin’de bu kapsam ve içerikte hiçbir sergi gerçekleşmedi. Sanatçılar, oyun parkını sorunsallaştırdı. Çocuk parkı normalde çocukların kullandığı bir fonksiyondu. O fonksiyonla ilgili müdahalelerde bulundular” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftası'nda her yıl olduğu gibi bu yıl da iklim değişikliği ve çevre hassasiyeti konusunda farkındalık yaratacak etkinliklere imza atıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, D5 Sanat Ortamı ve Karşı Sanat Çalışmaları iş birliğiyle ‘Circular 3: Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi’ açıldı. 

Özgecan Aslan Barış Meydanı'ndaki çocuk oyun parkının sanatla bütünleştirildiği sergide; İstanbul, Muğla, Mardin, Adana ve Mersin’den toplam 17 sanatçı eserleriyle yer aldı. Ekoloji temasıyla hazırlanan sergiye sanatçılar; çöp sepetlerinden kırık kent mobilyalarına ve işlevini kaybetmiş spor aletlerine kadar çok çeşitli eserler sundu.

Ekolojik sorunların farklı bir bakışla ele alındığı sergiyi; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok, Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü ve Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Bülent Halisdemir, Park ve Bahçeler Daire Başkanı Göher Şahin, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Ayhan Terban, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salim Serdar Gökçek ile birlikte gezdi.

Eker: “Gün boyu sergilerimiz devam etti”

‘Circular 3: Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi’ni bu yıl özel bir tasarımla vatandaşlarla buluşturduklarını belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Çevre Koruma Şube Müdürü Sadık Eker, sergi hakkında bilgiler verdi. Eker, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında etkinlik programı başlattıklarını da söyleyerek, “İlk etkinliğimizi bugün düzenledik. Bu etkinliği geri dönüşüme ve çevre konusuna vatandaşlarımızın dikkatini çekmek üzere düzenledik. Sabah başlayan etkinlikler kapsamında sergilerimiz gün boyu devam etti” dedi.

Mert: “Sanatçılar, oyun parkını sorunsallaştırdı”

D5 sanat ortamı kurucularından ve serginin koordinatörü Veli Mert, sergi hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin olanaklarıyla yapılmış bir sergi bu. Ezgi Bakçay, bu çalışmanın küratörü. Etkinliğin kavramsal çerçevesini belirledi. Sanatçılarla iş birliğinde bu serginin gerçekleşmesini sağladı. Ezgi Bakçay bizden bir oyun parkı istedi. Biz de bu oyun parkını uygun gördük ve bu oyun parkında sanatçılar, çevre ile olan krizin arka planını küratörle çalıştılar. Sergi bu aşamaya geldiği için kendimi çok mutlu hissediyorum. Daha önce Mersin’de bu kapsam ve içerikte hiçbir sergi gerçekleşmedi. Sanatçılar, oyun parkını sorunsallaştırdı. Çocuk parkı normalde çocukların kullandığı bir fonksiyondu. O fonksiyonla ilgili müdahalelerde bulundular.”

Bakçay: “Ekoloji temasını çocukluk ve disiplin teknikleri ile ilişkilendirerek değerlendirdiler”

Karşı Sanat Çalışmaları’ndan olduğunu ifade eden serginin küratörü Ezgi Bakçay, “Burada 17 sanatçı, çocuk parkı üzerine düşündüler ve mekana özel işler ürettiler. Ekoloji temasını çocukluk ve disiplin teknikleri ile ilişkilendirerek değerlendirdiler. Vatandaşların belki de alışkın olduğu bir sanat deneyimi değil. Onları meraklı görmek bizim de hoşumuza gidiyor. Burada dediğim gibi parka özel olarak üretilmiş uygulamalar var. Çöp sepetlerinden kırık kent mobilyalarına, işlevini kaybetmiş spor aletlerine kadar çok çeşitli gündelik hayatta kentte görmeye alışık olduğumuz nesnelerin işlevlerinin dönüştürülerek, çoğu zaman da işlevsiz kılınarak yaratılmış sanat eserleri ile hazırlanmış” dedi.

Serginin amacına da değinen Bakçay, “Buraya vatandaşlarımızı öncelikle oyun oynamaya davet ediyoruz. Soru sormaya davet ediyoruz. Bir arada yaşamanın ve dünyada kalmanın, dünyaya yeniden yerleşmenin yollarını burada, şu anda bu mekanda bulunan sanatçılarla, onların ürettikleri işlerin önünde tartışıp konuşma şansı buluyoruz” diye konuştu.

Can: “Toprağa, suya ve havaya olan kirlilik anlamında bir farkındalık sağlıyorsak ne mutlu bize”

Serginin gerçekleştirilmesine öncülük eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür ederek konuşmasına başlayan Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can ise, "Malzemeden üretilen bir sanat çalışması gerçekleştirildi. İnşallah isteğimiz bunun her yıl çevre haftasında gerçekleştirilmesi ve farkındalık çerçevesinde de insanlara dokunulmasıdır. Burada toprağa, suya ve havaya olan kirlilik anlamında bir farkındalık sağlıyorsak ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.

0 Yorumlar

Yorum Gönder