BORSA 2022 BUĞDAY RAPORUNU YAYINLADI



Dünya genelinde çok farklı ve sürekli değişkenleri olan tarımsal üretime, gıda tüketimine şahit oluyoruz. Son 2 yılda yaşanan süreçler de bizlere Türkiye’nin tarımın her alanında üretimini arttırması gerektiğini gösterdi. 


Kısa sürede tarımsal ürünlerin girdi maliyetleri ile piyasa fiyatlarında yaşanan hızlı artışlar, ithal fiyatların iç piyasa fiyatlarını aştığı, tarımsal üretimin ve buna bağlı gıda enflasyonunun ana gündem haline geldiği bir dönemdeyiz. 


Covid sürecinin etkisi, iklim değişikliği, gıda tedarik zincirindeki bozulmalar, kotalar, sınırlama ve yasaklar, ülkelerin tarım ve gıda tedarik şirketlerinin devletleşmesi, yüklü alım ihaleleri, fonların emtia piyasasına ilgisi gibi birbiri ile ilişkili çok sayıda faktörün etkisi ile bir süredir oynaklıkların arttığı, fiyat istikrarının bozulduğu bir piyasa yaşıyorduk. 


BUĞDAY HASAD SEZONU BAŞLAMAK ÜZERE 


Uluslararası Hububat Konseyi (İGC) tarafından yayınlanan son raporda; yeni sezon için dünya buğday üretiminin, 781 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini beklediği açıklandı. 



Dünya, yeni hasat sezonunda, bir önceki yıla göre her ne kadar arz yönlü bir sorun olmadığı öngörülse de fiyat hareketlerinin talep yönlü değişkenlik göstereceğini tahmin ediyoruz.  


Bu öngörümüzün başlıca nedeni ise; yaşananların etkisi ile dünyanın bugünü ve geleceğinde en kritik 3 alanın enerji, su ve tarım-gıda olduğu , bu 3 lü etrafında ülkelerin alacağı önlemler ve tedbirler fiyatlarda belirleyici olacağı kanısındayız. 


Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın dünya tarım ürünleri ve enerji fiyatlarını tetiklemesi ile birlikte esas sorulardan biri bu sürecin ne zaman normal seyrine dönebileceğidir. Kanaatimiz; normalleşmenin zaman alacağıdır. Her ne kadar dünya tarımsal üretim öngörülerinde ilk tahminler iyimser bir hava gösteriyorsa da üretimde arz yönünden dengeleri bozacak bu iki ülkeye ait ekiliş aksamaları raporlara yansıyacaktır. 


Güncel ürün fiyatlarına (aylık ortalamaları) baktığımızda; ülkemiz limanları teslimi olarak ekmeklik buğdayların kalitesine göre işlem gördüğünü söyleyebiliriz.  


Her zaman dile getirdiğimiz bir konuda, destekleme primlerinin günün koşullarına uygun iyileştirilmesiydi. Halen prim destekleri beklentilerimizin altında. 5 yıllık prim bedelleri aynı seviyelerde gidiyor.  


Bu yıl ise beklentimiz en az ithalat fiyatı seviyeleridir. Tarım da ciddi bir üretim planlaması yapılması gerekiyor. İthalata bağımlı olduğumuz ürünlerin ekim alanlarının arttırılarak ithalat – ihracat dengesi gözetilmelidir. Bitkisel üretim yapılmaya müsait, ekilemeyen alanlarımızın hızla ıslah edilip, bitkisel üretim yapabileceğimiz alanlara dönüştürülmelidir. Türkiye genelinde ilk hasadın başlayacağı bölgemizde taban fiyatların açıklanması tüm üreticilerimizi memnun edecektir. 


Temennimiz, çiftçimize buğday ektirmek için prim desteğini yüksek tutmak, tarımda üretmeye ve tarımsal ürünleri aralıksız desteklemeye devam edilmesidir. 


 2022 yılı üretim sezonu ve hasatların başlamasına az bir süre kala Buğday ile ilgili hazırladığımız bu raporda Dünya ve Türkiye de yaşanması muhtemel beklentilere yer vermeye çalıştık. 

Bol ve bereketli bir sezon geçirmek dileğiyle. 

0 Yorumlar

Yorum Gönder