TARSUS TİCARET BORSASI ÜYE ZİYARETLERİNE DEVAM EDİYOR


Tarsus Ticaret Borsası üyelerine gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında Borsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Seçer ve Genel Sekreter Hasan Şanlı, Tarsus Hali esnaflarından Hasan GERAN’i ve Fikri KAPLAN’ı ziyaret etti.

Tarsus Hal’i esnaflarından İDEAL33 Tarım Ürünleri Gıda Nakliyat İnşaat Orman Ürünleri Sanayi Ticaret Ve Pazarlama Limited Şirketi Sahibi Hasan GERAN’ı  ziyaretlerinde, yaş meyve sebze  sektörü , ticareti ve genel ekonomi hakkında istişarede bulundular. 

 

Son zamanlarda yaşanan iklimsel değişikliler nedeniyle, meyve ve sebze üretiminde yaşanan olumsuzlukların iç ve dış piyasaya etkilerinin değerlendirildiği bu ziyarette, Hasan Geran, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Hal esnafı zor ve sıkıntılı bir süreci pandemiyle geçirdi. Arkasına Rusya ve Ukrayna savaşı ve zirai donla birlikte üretici ile birlikte sıkıntısı devam ediyor.” Dedi 

 

Özellikle Borsanın yurt dışı pazar araştırma konusunda verdiği hizmetten memnun olduklarını belirten Geran, “Tarsus üretimi ile Türkiye’yi besleyecek potansiyelde bir şehir. Toprakları verimli üretimi bereketli.  Pazar olarak genel de yurt içi çalışıyoruz, ama Orta doğu ülkelerine satışlarımız ouyor. Borsanın bizi temsilinden memnunuz.” Dedi. 

 

Borsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Seçer, Hasan Geran’a işlerinde başarı temennisinde bulunarak,  "Üyelerimizin sıkıntıları, sorunları konusunda gerekli girişleri  en üst seviyede gerçekleştiriyoruz. Yaşanan zirai don ile birlikte TARSİm mevzuatında DON ile ilgili yüksek teminat ve muafiyet oranları konusunda girişimlerimiz yaptık. Allah afetten korusun. Üreticimizin de esnafımızın da emeği zayi olmasın “ dedi. 


Borsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Seçer ve Genel Sekreter Hasan Şanlı, Tarsus Hal’i esnaflarından Fikri KAPLAN’ı  ziyaretlerinde, narenciye, yaş meyve sebze ihracatı ile  sektörün yaşadığı sorunlar hakkında istişarede bulundular. 

Yaş meyve sebze ihracatında Türkiye'nin en büyük pazarının Rusya olduğunu, Ukrayna'nın ise 4'üncü sırada yer aldığını belirten Fikri Kaplan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek Borsanın üyeleri ile olan iletişimde gösterdiği nezaket ve iş bitiriciliği takdir ettiklerini ifade etti. 

Fikri Kaplan, sözlerine şu şekilde devam etti. 

“Halen Rusya ya çalışmamız devam ediyor , ama şartlar çok ağırlaştı. Yaş meyve sebze sektöründe ihracat pazarlarında tahsilat sürecimiz 2-3 ay geriden geliyor. Üreticimiz üretmeye devam ediyor. Baharla birlikte bir bolluk olacak. En büyük pazarlarımız Rusya ve Ukrayna halen savaşta. Bu durum bizleri pahalıya patlıyor. Nakliye de yaşadığımız sıkıntı ise cabası. Rusya ve Ukrayna pazarlarında yerel paralarla ticaret yapıyoruz. Ama iki ülkenin de para birimlerinde aşırı değer kaybetmesinden dolayı ihracatçılarımız ciddi şekilde mağdur olmuş durumda. Alacaklarımız yüzde 50'nin üzerinde eridi.  

Diğer yandan bazı bankalar Ruble ile işlem yapmıyor. Ruble hesabımızı ne dolara ne de başka cins paraya çeviremiyoruz. Bu durum da mağduriyetimizi daha da artırıyor. 

Bu iki ülkeyle ilgili olarak bizler alacaklarımızın temini, tedarik zinciri ve alternatif dağıtım yolları bulmak için çaba sarf ediyoruz.  

Diğer yandan da çok şükür pazar çeşitliliğimizi  artırmaya yönelik gayretimiz devam ediyor. Romanya, Polonya gibi ülkelere de mal göndermeye devam ediyoruz.” Dedi. 

Ali Seçer ise, “Öncelikle içinde bulunduğunuz böyle bir ortamda şevkiniz kırılmadan dur, durak demeden başarıyla işlerinizi yönetmeniz memnuniyet verici. Bizlerde Borsa olarak savaşın ilk günlerinden itibaren TOBB ve Bakanlığımız nezrinde girişimlerimiz başlattık. Öncelikle ihracatçımızın parasını değer kaybetmeden tahsili için çalışmalarımızı yürütürken, alternatif yol güzergahlarını ülke ülke bildirdik. Biz sizlerle çıktığımız yolda beraberiz” dedi. 

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder