CENGİZ TOPEL LİSESİ ŞEHİTLERİNE ANMA


 TARSUS CENGİZ TOPEL LİSESİ  VE BİR  KAZADA YİTİP GİDEN 14 YÜREK!

Tarsus kent merkezinde güzel ve başarılı bir okul..

Adı “Cengiz Topel Lisesi”

Benimde 1976 yılında Ortaokul öğrencisi olarak girdiğim, daha sonra Lisesinde okuma şansına sahip olduğum güzide bir okul. Bu güzel okulumuz nice doktorlar, avukatlar, gazeteciler, sanatçılar, siyasetçiler, öğretmenler yetiştirdi. Vatana millete hayırlı insanların yetişmesinde kıvılcım oldu. 

Ancak Tarsus Cengiz Topel Lisesi 6 Fen A sınıfı öğrencilerinin 1988 yılının bir bahar ayında düzenledikleri ve neredeyse tamamı öğrenci 14 kişinin ölümüne sebep olan o gezi unutulmadı.. Bu acı olayı aynı okulun öğrencisi olmamız nedeniyle yüreklerimizde hissettik. O feci kazada hayatlarını kaybeden öğrencilerin aileleri ile birlikte bizlerde öz kardeşlerimizi kaybetmiş gibi ağladık.

Bu konuda daha önce defalarca yazı yazdım. Ancak her yıl o arkadaşlarımızı anarken, bir daha bir daha yazarak geride kalanların acılarını depreştirmek istemedim. Çünkü o kazada yaralanan bazı arkadaşları ziyaret ettiğimde, hatta çiçek götürüp unutulmadıklarını hissettirmek istediğimde bir kız öğrencinin hala o olayın psikolojisinden kurtulamadığını görmek, onun hayatını benden aşağısı felçli olarak devam ettirdiğine tanık olmak beni de çok üzdü. 

 Bugün o feci kazanın üzerinden 34  yıl geçmiş olmasına rağmen bana o olayı hatırlatan  bir sohbetimiz oldu.

Beni arayan eski bir öğrenci “ İnternette Cengiz Topel Lisesi öğrencilerinin yıllar önce yaptıkları kazayla ilgili bir yazınızı okudum. Zaten sizden başka da kimse o kazayı yazmamış. Size teşekkür etmek için aradım” dedi.

Şöyle bir düşündüm. Kazada hayatını kaybeden gençlerin aileleri bugün bile o kazayı unutamamıştır.

***

Özetle “Bizler, geçmişin taşıyıcılık misyonunu yüklenenler olarak Tarsus’un bugün hala kanayan, sızım sızım sızlayan bir yarasını günümüze ulaştırmakta ustaca davranamadık. Bir gazete arşivinde ölüm haberleri üç satırla  verildi ve kazadan yıllar sonra benim  tarafından kaleme alınan bir yazı, ötesi yok. Oysa onlar, o kısacık ömürlerinde ne yaşadılarsa ıslak imzalarıyla sararmaya yüz tutacağını bildikleri kâğıtlara yazmaktan üşenmediler. Her bayram birbirlerine gönderdikleri kartpostallara en içten duygularını ifade etmekten bıkmadılar..Haylaz ama tertemiz, hayat dolu, ışıl ışıldılar…Tarsus Cengiz Topel Lisesi 6 Fen A sınıfı öğrencilerinin 29 Nisan 1988 tarihinde düzenledikleri ve neredeyse tamamı öğrenci on dört kişinin ölümüne sebep olan o geziden bahsediyorum. 

Elbette kazada yaşamını yitiren bütün öğrencileri yazmak isterdim. Hepsinin duygularını, düşüncelerini, gelecek hayallerini fakat dedim ya “bugün hala sızlayan bir yara”, laf olsun diye değil. Kimse açmıyor konuyu. Birileri arada bahsediyor .Hatırlayanların  ilk günkü gibi tüm dünya üzerine çöküyor her seferinde.  Ve…On dört damla, on dört yürek, on dört yaşam.. Uçup gitmiş bu dünyadan!”

UNUTULMADINIZ.. UNUTULMAYACAKSINIZ..

Kalplere dinmeyecek acılar yerleştiren Cengiz Topel Lisesi öğrencilerinin yaşadığı kazadan sonra 34. yılında bu duyguları paylaşırken, o kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerinin, öğretmenlerinin, tüm sevdiklerinin acısını paylaşıyorum.

Bugün bile yüreğimde hissederek.




YAKUP BONCUK- yakupboncuk@gmail.com

TEL.0533 324 8800

 

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder