ÖMER KURNAZ: ENFLASYON HESAPLANMASI, GERÇEKLERİ YANSITMIYOR

 

Türkiye Emekliler Derneği genel merkez mali sekreteri ve TÜED Tarsus şube başkanı Ömer Kurnaz, "Enflasyon hesaplaması gerçekleri yansıtmıyor" dedi.

Kurnaz, emeklilere seyyanen zam talebinde bulunarak şunları söyledi: "Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ocak ayı TÜFE oranı yüzde 11,10 olarak hesaplanmıştır. Emeklinin en büyük giderleri olan konut harcamalarında Ocak ayında elektrik ortalama yüzde 95, doğalgazda yüzde 50 ve gıda harcamalarında yüzde 25 artış emeklilerimizin ödeme gücünü aşmıştır."

Genel enflasyonun yüzde 11,10 açıklanmasının inandırıcı olmadığını belirten Türkiye Emekliler Derneği Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz, çetin kış ortamında emeklilerimizin çok zor durumda olduğunu ve emeklinin alım gücünün giderek düştüğüne dikkat çekerek şunları söyledi.

“2022 yılı birinci altı ayda emeklilere yapılan yüzde 25,47 zammın yarısı bir ayda geri alınmıştır. TÜİK gerçeklerden uzak kalan enflasyon hesaplamasıyla emeklilerimizin aylıklarına daha az yapılmasına aracı olması son derece üzücüdür. Hükümet, bu gerçekleri görmeli ve hesaplama sistemindeki harcama ağırlıklarının düşük gelirli kesimleri koruyacak şekilde değiştirilmesini

sağlamalıdır. Gerçek enflasyonu çarşı-pazarda ve evin faturalarında görmekteyiz. Özellikle,

emeklilerimizin ödeme gücü zayıfladığından, yakıt ve ısınma giderlerinden alınan KDV ve ÖTV’den emeklilerimiz muaf tutulmalıdır.

Araştırma merkezimizin yaptığı çalışmalarda, çarşı-pazarla uyumlu olmayan TÜFE oranlarına göre emekli aylıklarına yapılan zamların koruyucu hiçbir özelliği kalmamıştır.

Bu nedenle, yüzdeli zamlar yerine emekli aylıklarına SEYYANEN ZAM yapılmalı ve refahtan pay verilmelidir.”


0 Yorumlar

Yorum Gönder