İNÖNÜ-CHURCHILL YENİCE BARIŞ GÖRÜŞMESİNİN 79. YIL DÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

 


İkinci Dünya Savaşı esnasında, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill arasında Yenice Tren İstasyonu’nda bir vagonda gerçekleşen ‘’Barış Görüşmeleri’’nin 79.yıl dönümü Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen törenle kutlandı.

Türkiye’nin 2. Dünya Savaşına girmemesinde çok büyük rolü olan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill ‘ın Yenice’de bulunan Beyaz Vagon ’da gerçekleştirdikleri Barış Görüşmesinin 79.yıl dönümü sebebi ile kutlama töreni düzenlendi.

 Tören kapsamında Yenice Mahallesi Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtına Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Yıldırım tarafından çelenk sunuldu. Bando eşliğindeki saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından katılımcılar İnönü Churchill Yenice Barış Parkı’na geçerek burada bulunan Barış Görüşmesinin gerçekleştiği Beyaz Vagon’u gezdi.

 DÖNEME AİT OLAYLAR ANLATILDI

Günün anlam ve önemi dolayısıyla Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Veli Köroğlu tarafından “Barış Görüşmelerinin” Türkiye açısından önemini anlatan konferans gerçekleştirildi. Köroğlu konuşmasında; Yenice’de bir vagon içerisinde gerçekleştirilen Barış Görüşmesinin, Türkiye açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek döneme ait bilgiler verdi.

Konferans sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Yıldırım, Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Veli Köroğlu’na teşekkür plaketi sundu.

Katılımcılar daha sonra barış görüşmelerinin yapıldığı müzeye dönüştürülen  "Beyaz Vagon" u gezerek buradaki hatıra defterini imzaladı.

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder