ÜRETİCİNİNDE TÜKETİCİNİNDE ÜZERİNDEKİ ENFLASYON YÜKÜ KALDIRILMALI

 

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, son dönemdeki faizlerdeki indirimlerden kaynaklı kur artışlarının hem üreticileri hem de sanayicileri derinden endişelendirdiğini, piyasalardaki öngörülebilirliği de ciddi düzeyde azalttığını söyledi. 

 Murat Kaya, son günlerdeki kurdaki dalgalanmalarla ilgili yaptığı açıklamasında, “Bu durumun aynı zamanda ekonomimize olan yansımalarını izlerken, döviz kaynaklı yaşanan maliyet artışları da enflasyonu tetiklemektedir. Tarsus iş dünyası olarak bizim bu noktada beklentimiz, bir an önce kur dalgalanmalarının önüne geçecek, fiyat istikrarını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi, ekonomide öngörülebilirliğin sağlanmasıdır. Çünkü;hem üretici, hem de tüketici üzerindeki enflasyon yükü sürekli olarak yükseliyor. “ dedi. 

 Döviz kuru ve Fiyat artışları hakkında değerlendirme de bulunan Başkan Murat Kaya, enerji başta olmak üzere üretici üzerindeki maliyetlerin sürekli arttığının altını çizerek, “Döviz kurlarında istikrar olmadığı sürece maliyet hesabı yapmakta iş insanları zorlanıyor. Bizler, Salgınla en iyi mücadele örneklerinden birini veren ve dünya ekonomileri içinde başarı hikayesi yazan iş dünyası olarak, bugün piyasaların öngörülebilir olmamasından dolayı hareket kabiliyetimiz kısıtlanma noktasına gelmiştir. 

İş dünyası olarak zorlu koşullarda da mücadelemizi sürdürdük, üretimde hız kesmeden ekonomimize katkı sunmak için gece gündüz çalıştık. Ancak bugünlerde acilen finansal istikrar adımlarının atılmasını bekliyoruz.” İfadesini kullandı. 

İTHALATA BAĞIMLI BİR TARIM SEKTÖRÜMÜZ VAR. 

Üretimde, tohumdan gübreye, zirai ilaçtan mazota kadar birçok girdide ithalata bağımlı olduğumuzu belirten Başkan Murat Kaya, “ Hem bitkisel hem de hayvansal üretimde hammaddelerin çok önemli bir kısmı dışarıdan sağlanıyor. Özetle İthalata bağımlı bir tarım sektörümüz var. Haliyle de girdi maliyetlerinde dolar ve euro etkisi oldukça yüksek. Sadece son 1 ayda Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybı hem bitkisel hem de hayvansal üretim tarafında acil çözüm isteyen sıkıntılar yarattı. Bunun yanısıra Türkiye'de tarımsal girdilerde dışa bağımlılık oranının çok yüksek olması üreticilerin döviz fiyatlarındaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenmesine yol açıyor.Doların yükselmesinden olumsuz etkilenen çiftçi, özellikle mazot, gübre, yem ve ilaç gibi ithal girdilerdeki artış yüzünden daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor. Ama kurdaki yükseliş çiftçinin almış olduğu yıllık desteklemeleri de kendi içinde eritiyor.Kısacası tarımda zaten büyük bir sorun olarak karşımızda duran ve kronikleşen yüksek girdi maliyetleri kurdaki artışla birlikte bir kat daha artıyor.” Diye konuştıu. 

“Tarım sektörü, sadece ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamıyor” diyen Başkan Murat Kaya, “Aynı zamanda farklı sektörlere hammadde sağlaması ve girdi tedariği açısından da kritik önemde. En basitinden dövizle gerçekleşen pamuk ithalatının tekstil sektörüne yansıması da maliyetlerin artışı yönünde oluyor. Yani, tarımdaki kur etkisi üreticiler kadar tüketicileri de yakından ilgilendiriyor çünkü girdilerdeki fiyat artışları, yüksek aracı kârlarıyla birleşince tüketiciye de katlanarak yansıyor. Hem üretici, hem de tüketici üzerindeki enflasyon yükü sürekli olarak yükseliyor. 

Unutmamalıyız ki kalıcı büyümenin temeli olan yatırım, üretim, ihracat ve istihdamın yolu istikrarlı bir kur ve düşük enflasyondan geçmektedir.” Şeklinde sözlerini tamamladı. 

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder