MERSİN BÜYÜKŞEHİR,KOAH’A DİKKAT ÇEKMEK İÇİN ETKİNLİK DÜZENLEDİ


 

MERSİN HABER- Mersin Büyükşehir Belediyesi,‘Dünya KOAH Günü’nde, KOAH hastalarının yaşadığı olumsuzluklara dikkat çekmek ve erken tanının önemini anlatmak için farkındalık etkinliği düzenledi.Hastalığın en önemli nedenlerine dikkat çekilen etkinlikte vatandaşların kendi başlarına yapabilecekleri solunum egzersizleri de anlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görev yapan Dr. Ufuk Bakmaz, KOAH’ın yaygın nedenlerini anlatarak,“KOAH’ın bilinen en sık ve önemli nedeni kronik sigara kullanımıdır.KOAH’ın tedavi sürecinde ilk sırada yer alan unsur sigara kullanımının bırakılmasıdır” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi, “Dünya KOAH Günü” dolayısıyla Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekmek için farkındalık etkinliği düzenledi. Etkinlikte, hastalığın bilinen en önemli nedenlerinden birininsigara kullanımı olduğuna dikkat çekilerek, erken tanının da önem taşıdığı vurgulandı.

Dr. Bakmaz: “KOAH’ınbilinen en sık ve önemli nedeni kronik sigara kullanımıdır”

Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürlüğü’nün ‘Dünya KOAH Günü’nde Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Tarsus Otogarı’nda düzenlediği farkındalık etkinliğinde vatandaşlara KOAH ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görev yapan Dr. Ufuk Bakmaz,  KOAH’ın solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“KOAH hastalığının bilinen en sık ve önemli nedeni kronik sigara kullanımıdır. Ancak şu zannedilmesinki sigara kullanmayan bir kişi KOAH olamaz. Sigaranın haricinde, tezek yakımı ve kimyasal gazlara kronik maruz kalma sonucunda da KOAH tablosu gelişmekte. KOAH’ın tanısı solunum fonksiyon testleri ile konulur. Hastalığın tanısı, tedavisi ve takibi göğüs hastalıkları uzmanı tarafından yapılmaktadır. KOAH’ın tedavi sürecinde ilk sırada yer alan unsur sigara kullanımının bırakılmasıdır. Buna ek olarak tedavi sürecinde hastaların daha etkili solunum yapabilmeleri ve solunum kapasitelerini yükseltebilmek için solunum fizyoterapisi de yapılmaktadır. Nitekim bunun katkısıyla da hastaların efor kapasiteleri yükselmektedir. Özetle KOAH’ın tedavisinde öncelikle göğüs hastalıkları uzmanı tarafından takipli olmak, sigarayı bırakmak, solunum ve efor kapasitesini yükseltici destek tedavileri almak, dengeli beslenmek, pnömokok ve influenza aşılarını olmayı söyleyebiliriz.”

KOAH’ın yaygın nedenleri anlatıldı, ‘Adım Testi’ uygulandı

Etkinlikte sağlık ekipleri vatandaşlara ‘Adım Testi’de uyguladı. Step tahtası üzerinde uygulanan adım testi sırasında ve sonrasında vatandaşlara soluk alıp-verme durumları, nefes sıklıkları, dizlerde oluşan ağrılarla ilgili bilgilendirme yapıldı.Test sonrasında vatandaşlara ev ortamında ve dışarıda kendi başlarına uygulayabilecekleri solunum, postür ve kuvvetlendirme egzersizlerini anlatanbroşürler dağıtıldı. Ardından egzersizleruygulamalı olarak gösterildi. Teste katılanlara Temizlik Kiti ve balon hediye edildi.

“Nefes,postürve kuvvetlendirme egzersizleri konusunda danışmanlık hizmeti verdik”

Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndagörevli fizyoterapistBengisu Gürler,  teste alınan vatandaşların nefes kontrollerini yaptıklarını ve hastalıktan korunmak için danışmanlık hizmeti verdiklerini belirterek,“Yaptığımız etkinlikte step tahtaları üzerinde adım testi uyguladık. Nefes darlığı, dizlerde oluşan ağrı ve benzeri durumlara göre hastalarımızı ve vatandaşlarımızı değerlendirmeye aldık. Teste katılan vatandaşlarımız arasında Koah tanısı konulmuş vatandaşlarımız da vardı. Onlar için uygun egzersiz programı oluşturduk. Herhangi bir Koah tanısı konulmayan ama yine nefes darlığı ve ağrılar çeken vatandaşlarımız için de hem ev ortamında hem dışarıda uygulayabilecekleri nefes,postürve kuvvetlendirme egzersizleri konusunda danışmanlık hizmeti verdik” dedi.

“Bir kontrolden geçmiş olduk, gerçekten çok faydalı”

Etkinlikte Adım Testi’ne katılan ve edindiği bilgilerden dolayı mutlu olduğunu ifade eden Özgür Göztaş,“Adımımızla orantılı olarak ne kadar sürede nefes alabileceğimizin parametresi bende iyi çıktı. Mutluyum o konuda. Hem de bir kontrolden geçmiş olduk, gerçekten çok faydalı. Mümkün mertebe sigara içmeyelim çünkü temelini oluşturuyor. Bu tür taramalar hem eğlenceli hemde sonuca yönelik. Ben iyi olduğumu öğrendim.Sıkıntılı durumları olanlar oluyor, farkında olmayanlar da farkına varmış oluyor, en önemlisi de o” diye konuştu.

Teste katılan Bahri Gül ise “Bu yapılan testle bende bir rahatsızlık olmadığını öğrendim.Koah hastalığından korunmak için yapılması gereken egzersizleri de öğrendim, bizlere gösterdiler” ifadelerine yer verdi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder