ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI CENGİZ TOPEL ÜNVANINA KAVUŞTU


TARSUS HABER: Tarsus’ta Atatürk caddesinin  Anıt ve Mithatpaşa mahallesini birleştiren kavşağın dönüşünde : Cengiz Topel Lisesi var.

Birde Yeni Müzenin karşısından Yıldızlar kavşağına doğru giden caddemiz var. O caddenin de adı: Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel Caddesidir.

Peki kimdir Şehit Cengiz Topel? Yavru Vatan Kıbrıs’ın yıllar evvel Rum zulmünden kurtarılması için verilen mücadelede şehit düşen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i unutmamız mümkün değil.

-Cengiz Topel (2 Eylül 1934, İzmit  doğumlu.  8 Ağustos 1964 tarihinde  Kıbrıs’ta şehit), Türk pilot yüzbaşısı.. Uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atlamış ve esir düşmüş sonrasında şehit edilmiş bir kahraman Türk askeridir..

İşte böyle değerli bir Türk askeri, bir kahraman Yüzbaşı, Yavru vatan için, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olarak canını vermiştir.

Şehidimizin  adı yurdun dört bir yanındaki okullarda, caddelerde, eserlerde yaşamaktadır. Tarsus’ta güzel bir lisemizde ve eski Adliye (Yeni Müze karşısındaki caddede) Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel adı yaşatılmaktadır.

O isim ne güzel bir isimdir ki, adını gören, Kahraman Yüzbaşımızı  düşünüp  hayatını merak etmekte, kahramanlıklarını öğrenmektedir.

Ve ardından dua göndermektedir. Çünkü böyle bir kahraman Türk askeri aradan değil 56 -57 yıl 157 yıl da geçse unutulmaz.  Unutulamaz!

Onun şehit olarak hak ettiği  Ayyıldızlı madalya yurdun dört bir yanında bayrak bayrak dalgalanmaktadır.

Türkiye’deki o güzide kentlerden , şehirlerden birisi de Akdenizin incisi Tarsus’tur..  Evet.. Tarsus’ta da Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel adı, dillerdedir.. Gönüllerdedir..

Bunlar güzel ve anlamlı duygulardır. Ama bu arada beni ve kahramanımız Cengiz Topel’i unutmayanların bir üzüntüsü vardı. Bunu geçenlerde şehidimizin ölüm yıldönümü olan 8 Ağustosta dile getirmiştim..

Yıllar önce 1980 döneminde benimde önce ortaokuluna, sonra lise bölümüne gidip öğrenim  gördüğüm Cengiz Topel Lisesi o muhteşem duruşuyla Tarsus’tan eğitim camiasına ışık ve bilgi seçmeye devam ederken  okulumuzun tabelasında yazan “Cengiz Topel Anadolu

Lisesi” ibaresinde bir eksiklik hissettiğimizi dile getirmiştim.

Bu küçük ama aslında çok büyük ve önemli kelime okulumuzdaki tabelaya nakış nakış işlenmelidir demiştim.

Vefat ettiği yıllarda yeni doğan erkek çocuklarına aileler nasıl ki Cengiz Topel adını onurla ve gururla verdilerse, bizlerde bugün şehrimizin göbeğinde en müstesna yerde yeni nesile, gençlere meşale olan, eğitim veren bu bilim yuvasına Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel adını daha anlamlı ve daha bir güzel yazmalıyız diye öneride bulunmuştum..

“Cengiz Topel Anadolu Lisesi” ibaresinin yazıldığı tabelaya en kısa zamanda, Kaymakamımız, milli Eğitim müdürümüz, Valimiz ve bu kentin yöneticilerinin temenni ve dilekleriyle “Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel” adını yazdırmalıyız demiştim. Yani bu güzel bilim ve ilim yuvasının adı “Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel Anadolu Lisesi” olarak düzeltilmeli diye de eklemiştim...

xx

ADI GÜZEL KENDİ GÜZEL ŞEHİDİM!

Naçizane bu güzide okulun eski bir öğrencisi Yakup Boncuk olarak bendenizin ve halen orada eğitim gören binlerce öğrencimizin velisinin ortak isteği ve görüşünü dile getirmeyi kendime vazife addetmiş bir Tarsuslu ve Türk vatandaşı olarak bu istek ve temennilerimizin dikkate alınması ve uygulamaya konulması  inanın bugünlerde beni çok duygulandırdı.

Geçen ay okulun müdürlüğünü  yapan İbrahim Akman hocamın verdiği müjde ile  okulumuzun adındaki eksikliğin giderileceğini öğrenmiştim. Dün baktım, yetkililerin düzeltme yazısı yerine ulaşmış ve okulun tabelasına  “Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel Anadolu Lisesi” yazılmış.

O an öyle mutlu oldum ki, anlatamam.

Yazılarımızı ve önerilerimizi dikkate alan Mersin Valiliğimize, Milli Eğitim el ve ilçe müdürlerimize, eğitimcilerimize teşekkürlerimi sunuyorum.(YAKUP  BONCUK)

 


 

0 Yorumlar

Yorum Gönder