CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: AYRIMCILIK ÖĞRENCİ YURTLARINA KADAR İNDİ

 


CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, 9 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan öğrenci yurtlarında kalmak için ‘Cumhurbaşkanına hakaret suçundan mahrum olmak’ maddesine ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

 Bu Bir Fişleme Düzenlemesidir

 Cumhurbaşkanına hakaret suçunu, iktidarın istediği gibi kullandığını belirten CHP’li Başarır: ‘’Bu suçu kim belirleyecek? AKP iktidarı, 128 milyar dolar pankartını bile ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ kapsamına alırken, öğrencilerin ‘Tayyip Bey, sen bu ülkeyi yönetemiyorsun!’ dediklerinde bu lafın Cumhurbaşkanına hakaret kapsamına alınmayacağını kim garanti edebilir? Siyasi Partiler Kanunu'nun 3. Maddesi’ne göre, siyasi partilere "açık propaganda yapma hakkı" tanımlanmaktadır. Mudanya'da asılan ‘128 Milyar Dolar Nerede’ afişleri de bu minvalde kullanılmış olan afişlerdir. Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan Rektör eylemleri sırasında üniversite öğrencisi Beyza Buldağ, Twitter’da Boğaziçi Dayanışması isimli hesaptan paylaşılan “12. Cumhurbaşkanı'na açık mektup” bildirisi gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Tüm bu örnekler ortadayken, bu maddenin bir ‘Fişleme’ maddesi olduğu apaçık ortadadır. Ülkemizde 1 milyonu aşkın işsiz üniversite mezunu var ve her yıl buna yüzbinler ekleniyor. Ülkedeki işsizliğin, kötü giden ekonominin sorumlusu mevcut siyasi İktidar değil midir? Geleceğinden endişe eden üniversite öğrencisinin bu durumdan şikayetçi olması, hakkını hukukunu araması kadar doğal bir şey olamaz’’ sözlerini dile getirdi.

 AKP Genel Başkanı Kendini Sorgulamalı

 Türk Ceza Kanunu madde 299 kapsamında olan Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, 2014 yılından itibaren katlanarak arttığını belirten CHP’li Başarır: ‘’ 1994-2014 arası TCK 299. maddeden açılan davalarda yargılanan 1.279 sanıktan 386 vatandaşa mahkûmiyet kararı verilmiştir. Fakat Recep Tayyip Erdoğan’ın seçildiği 2014 yılından 2019 yılına kadar ise istatistik bültenlerini derlediğimizde toplamda şüpheliler hakkında 128.688 karar verildiğini ve bunların arasından 27.717’nin kamu davası açılması ile sonuçlandığı anlaşılmaktadır. Adalet Bakanlığı, 2020 yılı verilerini henüz ‘Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü’ web sayfasına yüklememiştir. Adalet İstatistikleri’ne göre 2014-2019 yılları arasında 27.717 kamu davası açılmış 29 bin 839 kişi yargılanmış. 29 bin 839 sanıktan 9 bin 556’sı mahkûmiyet kararı almış. Ben, AKP Genel Başkanı’nın yerinde olsam bir düşünürüm. Bu artış nedendir, acaba benimle bir alakası olabilir mi diye düşünürüm ama ne yazık ki bunlarda öyle bir özellik yok. Hiç kendinizi sorgulamıyor musunuz? Neden eskiden böyle bir konu yoktu diye kendinize hiç sormuyor musunuz? Darbeci Kenan Evren’e, Cumhurbaşkanına Hakaret Suçundan 340 sanık yargılanırken, Erdoğan döneminde ise bu rakam, Kenan Evren’den 100 kat fazla. Ülkenin cumhurbaşkanı; sevgi, saygı kazanmak istiyorsa; sevgi, saygı böyle kazanılmaz. Unutulmasın ki gençlerini kaybeden, iktidarı kaybeder.’’ ifadelerini kullandı.

 

İktidar Ülkeyi Özel Mülkü Gibi Görmektedir

 

AKP iktidarının ülkeyi kendi özel mülkü olarak gördüğünü söyleyen CHP’li Başarır; ‘’Devleti, kendi mülkleri zanneden bir iktidar ve onun mensuplarıyla karşı karşıyayız. Yanlışa yanlış dendiğinde ve en ufak eleştiride sen vatan hainisin diyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Millet İttifakı’nın iktidarında, her kim olursa olsun fikrini, düşüncesini ve eleştirisini yasalar çerçevesinde rahatlıkla dile getirebilecektir. Bir suç için, herhangi bir kılıf aranmayacaktır, adalet neyi gerektiriyorsa o uygulanacaktır. Tek bir kişinin hırsı, adalete ve gençlerimizin barınma hakkına engel olmayacaktır. Ülkenin daha büyük sorunları var, vatandaşın geçim derdi var. Pandemi koşulları var. Uğraşacak başka konu kalmamış gibi her gün bir ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davasıyla karşı karşıyayız. Kişisel hırsları, egoları bir kenara bırakalım, ülkemiz için çalışalım. ‘’ dedi.

 CHP’li Ali Mahir Başarır, yazılı soru önergesinde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu sorulara yer verdi;

 1-        Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yönetmelik değişiminden de yola çıkarak TCK 299 kapsamında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçuna ilişkin mahkum olan kişilerden kaçı lise, kaçı üniversite öğrencisidir?

2-        2020 yılı için ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ kapsamında kaç soruşturma açılmış, bu soruşturmalardan kaçının yargılanması yapılmış, kaçı mahkumiyet kararı almış ve yargılaması devam eden kaç dava dosyası vardır?

3-        1 Ocak 2021-12 Nisan 2021 tarihleri arasında Cumhurbaşkanına hakaret kapsamında kaç soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalardan kaçının yargılanması yapılmış ve kaçına mahkumiyet kararı verilmiştir? Mahkumiyet kararı verilen kaç lise, kaç üniversite öğrencisi vardır?

4-        2014-2021 yılları arasında Cumhurbaşkanına hakaret suçu kapsamında içinde ‘küfür, hakaret, argo içeren sözcükler’ olmayan kaç soruşturma bulunmaktadır?

5-        Vatandaşlara ait olan Hazine’deki 128 milyar doların nerede olduğunun sorulmasının, Cumhurbaşkanına hakaret olarak ele alınmasının yasal dayanakları nelerdir?

 

 

0 Yorumlar

Yorum Gönder