TARSUS'TA “ATATÜRK TRENİ” İLK KEZ HALKIN ZİYARETİNE AÇILDI

 


Tarsus Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97. Yıldönümü kutlamaları kapsamında müze konsepti olan ‘Atatürk Trenini” ilk kez halkın ziyaretine sundu. 

2008 yılında Tarsus’a getirilen ancak sadece protokolün ziyaret edebildiği tarihi treni gezen vatandaşlar, böyle bir hizmetin halka açılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını aktardılar.

1935 yılında Almanya’da yaptırılan ve Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı son yurt gezisinde kullandığı 2 trenden biri olan ‘’Atatürk Treni’’ Anıtkabir Komutanlığı’nın nizami müze koşullarına göre düzene sokuldu.

Yapılan tören sonrasında; Ata’nın seyahat ettiği treni ziyaret eden vatandaşlar Tarsus’ta ilk defa kullanılan arttırılmış gerçeklik 4K fotoğraf çekimi ile o anı ölümsüzleştirdi.’’

Açılıştan önce konuşan CHP Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen, “ Tarsus Belediyesinin çalışkan başkanı değerli hemşerilerim öncelikle böyle güzel bir günde Cumhuriyet’in 97. Yılını kutladığımız bu günde böyle güzel bir günde bu amaç için toplanmaktan dolayı son derece mutlu olduğumu gururlu olduğumu belirtiyorum. 97. Yıl önce bu gün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları yanmış yıkılmış bir Anadolu’dan, Anadolu halklarının büyük özverisiyle yeni bir Devlet ve yeni bir Cumhuriyet kurdular. Cumhuriyet aydınlanma çağımızın başlangıcı oldu. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesizi ve her birimizi birbirimize bağlayan birlik beraberlik ve bütünlüğümüzün çimentosu oldu. Ama bu gün Tarsus Belediyemiz ve çalışkan değerli başkanımız çok güzel bir şey yaptı. Hemen yan tarafımızda bulunan bu Atatürk Trenini yeni konsepti ile müzeye dönüştürerek halkımızın kullanımına sundu. Bu parkı halkımızın kullanımına kazandırdı. Kendisi gece gündüz demeden Tarsus için çok çalışıyor. Bizlerinde belediye başkanımız gibi yönetiminde olduğumuz tüm belediyeler olarak amacımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bu ülkeye bu devlete ve halkımıza layık olmak emek vermek hizmet etmek. Bu duygu ve düşünceler ile Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum, Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın ve size şunu söz veriyorum çok çalışacağız, çok çalışacağız, çok çalışacağız” dedi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ise yaptığı konuşmada; “ Kulla kulluk etmeyişimizin 97. Yılı, Cumhuriyet acıyla gözyaşıyla kanla kazanıldı. Bir tarafta ülkenin kötü duruma düşmüş hali, zor hali, öbür tarafta insanların ürkek yılgın bitkin sefalet içinde ayağa kalkmalar ve özgürlük savaşını vermeleri ve binlerce insanın ayağa kalkış destanı sonrası kurulan Cumhuriyet. Öyle bir Cumhuriyet ki kimsesizlerin kimsesi. Öyle bir rejim ki bir aşçının oğlunu, tuğla fabrikasında çalışan kadının oğlunu bile belediye başkanı yapabilen, kadınlarımızı milletvekili, vali, kaymakam, muhtar yapan Cumhuriyet. Öyle bir Cumhuriyet ki insanların her şekilde eşit mücadele verdiği herkesin özgür olduğu bir rejim ve bize bunu sağlayan bu ülkenin tek bir Başkomutanı tek bir kurtarıcısı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları. Milletvekilim çok güzel söyledi, çalışmak, çalışmak ve hep çalışmak, mimarisi ile, kültürüyle, bilinci ile kimliği ile aç bir kentteyiz. Ne kadar az çalışırsak emin olun ilerlemeleri ve aydınlanmayı geciktiririz.   O yüzden gece gündüz hepimizin bir mücadele vermesi, hepimizin hep birlikte çalışması gerekiyor. Bunun içinde belediye görev alan bütün Başkan yardımcılarım, müdürleri işçilerim, belediye meclis üyelerim hepsine teşekkür ediyorum. Bir mücadele veriliyor ve o mücadelede deyim yerindeyse öyle bir rüzgâr estiriliyor ki biliyorsunuz hedefini bilmeyen gemi hangi limana gideceğini bilmeyen gemi hangi rüzgârı verirseniz verin işe yaramaz. Ama bizim hedefimiz belli, bu hedefte bu kentin ayağa kalkması hak ettiği yere gelmesi ve bu kentin aydınlanması. Bu güne kadar neler yapılıyorsa, neler yapılacaksa emin olun ki aynı geçmiş dönemde bir Şükrü Saraçoğlu gibi, Doktor Reşit Galip gibi, Mahmut Esat Bozkurt gibi Cumhuriyet fedaileri gibi çalışmaktan geçiyor. Ama emin olun bu şevkle bu heyecanla çalışamaya devam edersek onlardan daha fazlasını da yapacağız. Bu gün benim için en önemli olan şey Halkın olanını Halka vermek. Tren Halka kapalıydı halka açıyoruz. İşgalleri ortadan kaldıracağız ve bunun mücadelesini veriyoruz, her yerde de bunu söylüyorum. Onlardan biri bu gün burada gerçekleşiyor. Ama çok güzel bir günde gerçekleşiyor. Cumhuriyetimizin 97. Yılı kutlamalarında gerçekleşiyor, o yönden çok mutluyum. Bu mutluluğu bizlerle paylaştığınız için katılım sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Müzeye dönüştürülen Atatürk Treni’nin açılış kurdelesinin kesimin ardından katılımcılar sergilenen Ata’nın hatıralarını, kişisel kullanım eşyalarını büyük bir merak ve heyecanla inceleyip bol bol fotoğraf çektiler.

0 Yorumlar

Yorum Gönder