MİLLİ ELEKTRİKLİ TRENİN FABRİKA TESTLERİ BAŞLADI




Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli tren setinin tasarım ve üretim süreci tamamlandı. Sakarya TÜVASAŞ’ta düzenlenen törenle, raylara indirilen trenin fabrika testleri başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, milli elektrikli trenin fabrika testlerinin başladığını belirterek, “Testlerin durumuna göre milli tren setleri yıl içinde milletimizin hizmetine girecek. Bundan sonraki hedef, 200 kilometrenin üstüne çıkan Yüksek Hızlı Tren setlerini yerli ve milli olarak üretebilmek.” dedi.
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yerli ve milli elektrikli trenin yıl sonunda raylara indirileceğini kaydederek, “Kısa sürede yolcu taşımacılığına başlayacağız.” ifadesini kullandı.

Türkiye Vagon Sanayi AŞ’de (TÜVASAŞ) yerli ve milli kaynaklarla tasarım ve üretimi tamamlanan yerli elektrikli trenin fabrika testleri, Sakarya’da düzenlenen törenle başladı. Program, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜVASAŞ AŞ Genel Müdürü İlhan Kocaarslan ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Ali İhsan Uygun’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

YERLİ VE MİLLİ
Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada, bugün milli elektrikli trenin testlerinin başladığını belirterek, “Testlerin durumuna göre milli tren setleri yıl içinde milletimizin hizmetine girecek. Bundan sonraki hedef, 200 kilometrenin üstüne çıkan Yüksek Hızlı Tren setlerini yerli ve milli olarak üretebilmek. Milli elektrikli tren projesinde kazanılan yetkinlikler, inşallah yüksek hızlı trenin geliştirilmesinde işleri çok kolaylaştıracak.” şeklinde konuştu.

YOL TESTLERİ AĞUSTOS’TA
Fabrika testlerinin ardından, ağustos sonunda yerli ve milli elektrikli trende yol testlerine geçileceğine dikkati çeken Varank, “Trenimiz mayıs sonunda raylara indi, bugün itibarıyla da fabrika testlerine başlanıyor.” dedi.

GURUR TABLOSU
Milli elektrikli trenin her açıdan bir gurur tablosu olduğuna işaret eden Varank, "Geçen sene devreye alınan alüminyum gövde üretim, boyama ve kumlama tesisleri sayesinde bugün bu seviyeye gelebilmiş durumdayız. Şehirlerarası seyahate uygun tasarlanan bu tren, ithal edilen emsallerine göre yüzde 20 daha uygun maliyetle üretilebiliyor. Fakat daha da önemlisi, bizi ziyadesiyle mutlu eden husus, ulaşılan yüksek yerlilik oranı. Tedarikçilerle birlikte muazzam bir sinerji yakalanmış durumda.” açıklamasında bulundu.

YILLIK PAZAR HACMİ 160 MİLYAR AVRO
Raylı sistemler sektörünün yıllık pazar hacminin 160 milyar avro civarında olduğunu anlatan Bakan Varank, “Önümüzdeki dönemde de hızla büyümesi beklenen bu sektörde ülkemizi küresel bir oyuncu yapmayı hedefliyoruz. Gelecek 10 yılda raylı sistemlerde 15 milyar avroluk harcama yapacağız.” ifadesini kulandı.
 
RAYLI SİSTEMLERE DESTEK
Varank, Bakanlık olarak raylı sistemler sektörüne ciddi destekler sunduklarını ve sunmaya devam edeceklerini belirterek, "TCDD ve bağlı kuruluşlarının TÜBİTAK enstitüleriyle ortak geliştirdiği ilk milli elektrikli manevra lokomotifini 2015 yılında raylara indirdik. Böylece ülkemizin manevra lokomotiflerinde yurtdışına bağımlılığını tamamen ortadan kaldırmış olduk." diye konuştu.

RAYLI ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ ENSTİTÜSÜ
Bakan Varank, Ekim 2017'de başlatılan diğer bir projeyle de 5000 kilowatt gücünde ilk milli anahat lokomotifini 2022 yılında raylarla buluşturmayı hedeflediklerini bildirerek, TÜBİTAK ve TCDD ortaklığında Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü'nü kurduklarını, amaçlarının önce kendi ihtiyacını karşılayan teknolojileri geliştiren, ardından da geliştirdiği bu teknolojileri ihraç eden bir ülke haline gelmek olduğunu söyledi.

COVID-19 SALGINI
Varank, Covid-19 salgınına karşı verilen mücadeleye işaret ederek, “Tanı kitleri, aşı ve ilaç alanlarında da ilham verici ve bizleri heyecanlandıran projeler devam ediyor. Salgın döneminde bile açılan fabrikalar, cesaretle yeni işlerin peşinden koşan girişimcilerimiz var.” diye konuştu.

YIL SONUNDA RAYLARDA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, bu yıl sonunda yerli ve milli elektrik trenin raylara indirileceğini kaydederek, “Kısa sürede yolcu taşımacılığına başlayacağız. Demiryolu teknolojisinde yerli ve milli araçlarımızın üretimiyle atılımımızı sürdürmekte kararlıyız. Amacımız, Türkiye'nin raylı sistem aracı üretiminde önemli merkez haline gelmesidir.” diye konuştu.

SEYİR EMNİYETİ ÖN PLANDA
Yerli ve milli tren setlerinin saatte 160 kilometre işletme hızına, 176 kilometre tasarım hızına sahip olarak üretildiğini anlatan Karaismailoğlu, “Seyir emniyeti ön planda olmak üzere yolcu memnuniyeti ve konforu bakımından istek ve beklentileri üst düzeyde karşılayacak özelliklerdedir. 5 araçtan oluşan bir setin toplam koltuk kapasitesi 324 olup bunlardan iki adedi engelli yolcular için ayrılmıştır.” dedi. 

160 KİLOMETRE HIZ
İlk testleri Sakarya'da yapılan trenin, yol denemeleri ise ağustos ayında başlayacak. 324 yolcu kapasitesi olan trenin kontrol sistemi ile devamlılık aksamını ASELSAN üretti. Milli elektrikli tren, saatte 160 kilometre hıza ulaşabilecek.


0 Yorumlar

Yorum Gönder