TARSUS’TA GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNİ, TUVALE DÖNÜŞEN DUVARLAR RENKLENDİRECEK


Tarsus’ta kentin önemli noktalarında bulunan binalar sanatsal resimler ile renklenecek, bu binalarda kısmi restorasyon çalışması gerçekleştirilecek.
Görsel ve estetik görünüm sağlayan çalışmalara da büyük önem veren Tarsus Belediyesi, ilçede bulunan ve kayıt altına alınan boş duvarları uzmanlar eşliğinde tuvale dönüştürüp çeşitli sanatsal temalarla resimlendirecek.
Başkan Bozdoğan talimatı ile oluşturulan destinasyon ekibini, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Nurseren Tor koordine edecek. Açık alan duvarlarında gerçekleştirilecek çalışmalar için Tarsus’ta 2 günlük araştırma destinasyon ekibi yapacağı 2.toplantının çalışmalarına start verip, binaların dönüşümünü sağlayacak.
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ı makamında ziyaret eden Prof. Dr. Nurseren Tor; yapılacak olan çalışmaların tarihi kente özel ve naif bir dokunuş olacağını ifade etti. Görüşmeye Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Av. Ünzile Kuru’da katıldı.
‘’ATATÜRK’ÜN ŞEHİR PLANI YANLIŞ UYGULAMALAR İLE BİLİNÇSİZCE YOK EDİLMEYE ÇALIŞILMIŞ’’
Başkan Bozdoğan ‘’1928 yılında Almanya’da açılan Berlin Kent Planlama Yarışması’nı kazanmış, Prof. Dr. Hermann Jansen,1932 yılında Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün talebi üzerine Türkiye’ye getirilmişti. Ata’nın gezilerinde bizzat yanında götürdüğü Prof. Dr. Hermann Jansen Ankara İmar Planını, Tarsus’ta da uygulamıştır. 1935’te Tarsus’ta uygulanan bu imar planının halen ne kadar güncel olduğunu görüyoruz. Yaşadığımız tarihi kent Tarsus’un son yıllarına bakıldığında kent estetiğinin ne kadar eksik olduğunu görüyoruz. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün doğaya duyduğu saygıyı kentimizde de yaşatmak zorundayız. Ülkemizin saygın hocalarından Nurseren Tor hanımefendinin bizlere katacağı değerler için şimdiden teşekkür ediyorum.  Çalışmalarımızın ‘’Kent Kimliği ‘’ içinde önem arz edeceği ortada, bu doğrultuda bu çalışmanın anlamlı olacağını düşünüyorum’’ dedi.
‘’ SANAT, GENÇLERİMİZİ BİR ARAYA GETİREN EN ETKİN EYLEMDİR’’
Başkan Bozdoğan, Prof. Dr. Nurseren Tor’un yaptığı ziyaretten dolayı mutlu olduğunu belirttiği konuşmasın da ‘Bu kentin bir hayali vardı ve bu hayalin içinde sanat kokan sokaklarda yer alıyordu. Yaşadığımız Pandemi süreci de hayallerimizin ne kadar önemli olduğunu anımsattı’’ sözleri kullandı.
10 Bin yıllık tarihi kentin doğal bir müze olduğunu anımsatan Başkan Bozdoğan, zaman içinde yıpranan bazı binaların tadilatlarının ise KUDEP-KÜLTÜR BAKANLIĞI görüşmesinin ardından başlatılacağını dile getirdi.
Bozdoğan konuşmasının sonunda  ‘’ Tarsus’un önünde Hamburg örneği var. Almanlar Yeşil alan destinasyonunu sanatla pekiştirmişler. Tören alanları muazzam şekilde çizilmiş. Bizim kentimizde yıllardır kötü bir görüntüye karşı törenler yapılıyor. Bu konuda bizzat talimat verdim, Tarsus’un hiçbir noktasında kötü görüntü olmasın istiyorum. Bu kadim kent bunları hak etmiyor. Şehircilik faaliyetlerinde bisiklet yolları için Master planı yapıyoruz. Bu konuda Kent Konseyimiz aktif olarak çalışma yapıyor, daha öncede Çalıştay düzenledik. Bisiklet topluluğu kurduk. Muhakkak bisiklet yollarını yapacağız. Mavi noktalı yollar uygulamasına geçeceğiz, trafik akışına zarar vermeden bunu esnaflarımız ile konuşarak ortak akıl ile yapacağız. Sahanın maharetli eller ile özenle işlenmesi taraftarıyım. Bu yüzden Profesörlerimiz ile çıktığımız yolculuğu önemsiyoruz. Onlarla yapacağımız ‘’Sokak Sağlıklaştırması’’ projesi ile Bilimin ışığında estetik ve yeni bir Tarsus’u ortaya çıkaracağız‘’ dedi.

0 Yorumlar

Yorum Gönder