KURNAZ : EMEKLİLER KATKI PAYLARINDAN MUAF KALMALI


Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Emekliler Derneği Başkanı Ömer Kurnaz,  Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) olarak emeklilerimizden hiç bir ad altında katkı payları alınmadan sağlık hizmetinin verilmesini bir kamu hizmeti olarak görüyoruz dedi.
Kurnaz açıklamasında; ‘’Sağlık hakkı, devletlerin ve toplumların vazgeçemeyeceği temel bir insan hakkıdır. Sağlık hizmetinden her bir bireyin yararlanması, anayasamızda güvence altına alınmış, devletimize bir görev olarak verilmiştir. 1 Ocak 2012 itibariyle genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmesi ve her bir bireyin genel sağlık sigortası kapsamına alınması, toplum sağlığının korunması bakımından örnek bir düzenleme olmuştur.
Emekliler için sağlık hizmeti, en temel ihtiyaçtır. Yaşlılık dönemlerinde sağlık ihtiyacı artmaktadır. Emeklilerimiz için en temel sorun ise çeşitli adlar altında katkı paylarının alınması ve aylıklarından kesilmesi olmuştur. Türkiye Emekliler Derneği; emeklilerimizden hiç bir ad altında katkı payları alınmadan sağlık hizmetinin verilmesini, bir kamu hizmeti olarak görmektedir. Çalıştıkları yıllarda yüzde 12 gibi yüksek bir oran üzerinden sağlık primleri ödemiş olan emekliler, hastaneye gittiklerinde aylıklarından yapılan kesintilere itiraz etmektedirler.
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile emeklilerden de bir takım katkı paylarının alınması, özellikle de özel sağlık kuruluşlarından sağlık hizmetinin paralı bir sisteme dönüşmesi, emeklileri zorda bırakmıştır. Muayene, tahlil, tetkik, film ve ameliyat gibi hizmetlerden alınan ilave ücretler, emeklilerimizin ödeme gücünü aşmaktadır. Yüzde 200’e varan ve bazı özel sağlık kuruluşlarında bu oranın bile aşıldığı ilave ücret alınmasına, yoğun bir eleştiri yapılmakta ve özel sağlık kuruluşları ticari bir işletme gibi çalışmaktadır.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen fiyat tarifelerinin güncellememesi, özel hastanelerin yürütümünde ekonomik zorlukların yaşanmasına neden olmuş ve finansman açığının ek ödemeler adı altında cepten karşılanması, sosyal devlet anlayışına aykırı bir uygulamaya dönüşmüştür.
Gelir Testi Zorunluluğu Kaldırıldı
Sosyal güvencesi olmayanların gelir testine gitmesi ve hanede yaşayanların gelirlerinin brüt asgari ücretin üçte birinden; örneğin 2020 yılı için hanede kişi başına düşen gelir, 981 TL’den az olması durumunda; genel sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenmektedir. 2019 Kasım Ayı SGK istatistiklerinde; 9 milyon 80 bin 221 kişi gelir testine gitmiş ve kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az olduğundan, genel sağlık sigortası devlet tarafından karşılanmıştır. Gelir testine gitmeyen 2 milyon 344 bin 506 kişinin, asgari ücretin yüzde 3’ünün karşılığı olan 88,29 TL genel sağlık sigortası primi, kendilerince ödenmiş ve bu şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edilmektedir.
Diğer taraftan, 4/b kapsamında Bağ-Kur sigortalılarının prim borcuna bakılmaksızın, 2020 yılı sonuna kadar sağlık hizmeti almaya devam edeceğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanmıştır.
Sağlık hizmetlerinin sunumunda muayene, tedavi ve ilaç bir bütündür. İlaçların temininde fark ödenmesi gereken önemli ilaçlar için cepten ödemeler yapılmaktadır. Sağlık gibi bir hizmetin verilmesinde bir takım zorluklar olmasına rağmen, sevk kuralı olmadığından poliklinik sayılarında hedeflerin çok üzerinde bir sayıya ulaşılmıştır. Sağlık hizmetinin doğru bir şekilde alınması ve tedavinin yapılması daha önemlidir



0 Yorumlar

Yorum Gönder