CHP’Lİ BAŞARIR: “İMAR BARIŞI İÇİN BAŞVURULAN YAPILARIN TAMAMININ SAĞLAMLIĞI DENETLENMELİDİR”


CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Elazığ’da ve daha birçok ilimizde ardı ardına depremler meydana geldiğini ve bu depremlerde çökme bakımından en tehlikeli binaların imar barışı kapsamında affedilen ve sağlamlığı denetlenmeyen kaçak yapıların oluşturduğunu belirtti.
CHP’li Başarır, internet üzerinden imar barışı başvurusu alındığını, başvuru durumuna göre vatandaşlardan para toplandığını ve karşılığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kişilere yapı kayıt belgeleri verildiğini hatırlatarak, “bu paralar toplanıyor ama binaların sağlamlığının, depreme karşı dayanıklılığının denetlenmemesi kabul edilebilir gibi değil” dedi.
Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemi ile yazılı soru önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır önergesinde; 
 “24 Ocak 2020 Cuma günü Elazığ’da 6.8 şiddetinde deprem meydana gelmiş,  41 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve 1607 vatandaşımız da yaralanmıştır. Deprem ülkemizin bir gerçeği olup, önemli olan bir an önce gerekli tedbirlerin alınmasıdır.
Elazığ’da meydana gelen depremde yıkılan evlerin, binaların, iş yerlerin bazılarının imar barışına başvurduğu ve sağlamlık bakımından gerekli denetimlerin yapılmadan birçok ilde olduğu gibi vatandaşlara yapı kayıt belgeleri verildiği kamuoyunda konuşulmaktadır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:
Elazığ ili genelinde imar barışı başvurusu yapılan kaç bina, ev, iş yeri vs vardır? Bu başvurulardan kaçına yapı kayıt belgesi verilmiştir? İnternet üzerinden yapılan ve paraları alınarak yapı kayıt belgeleri verilen Elazığ ilindeki yapıların sağlamlık denetimleri yapılmış mıdır? Yapılmış ise denetimi yapılan yapı sayısı kaçtır?
Elazığ’daki ilinde imar barışı kapsamında başvurusu yapılan ve yapı kayıt belgesi verilen kaç ev, bina, iş yeri vs meydana gelen depremde yıkılmıştır?
Türkiye genelinde İmar barışına yapılan başvuru sayısı kaçtır? Başvuru yapılan yapıların kaçına yapı kayıt belgesi verilmiştir?

0 Yorumlar

Yorum Gönder